Ion Dobre, lăsat pe tuşă de Dumitru Ene

Liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre, crede că scandalul actual iscat de controalele la care sunt supuse investiţiile derulate de Inspectoratul Şcolar, sub şefia liberalului Dumitru Ene, putea fi evitat dacă Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) se sesiza încă din 2007. Atunci, sindicaliştii au acuzat incorectitudinea cu care au fost desemnate, pentru lucrările de reabilitare, şcolile din judeţ.

„Inspectoratul şi Ministerul Educaţiei au greşit din start”

Deşi este membru al SÎP, fostul inspector şcolar general Dumitru Ene nu a fost reprezentat de juristul formaţiunii sindicale în procesul cu Ministerul Educaţiei, la finele căruia a recâştigat şefia Inspectoratului Şcolar. Cum liberalul Dumitru Ene acuză josnicia presiunilor politice care se fac împotriva revenirii lui la şefia şcolilor, am solicitat reacţia sindicaliştilor în scandalul recent iscat de intrarea în rol a Parchetului Ploieşti, care va controla dosarele de investiţii în lucrări de reabilitare a sediilor şcolare, sub mandatul de inspector general al liberalului. Ion Dobre, lider SÎP, ne-a declarat: „Domnul Ene nu ne-a solicitat asistenţa juridică şi, de altfel, nici nu puteam să-i acordăm pentru postura de inspector general, nefiind membru de sindicat în acea perioadă. La momentul respectiv, am acuzat inspectoratul şi ministerul de faptul că nu respectă protocolul încheiat în urma grevei din 2005, privind constituirea Comisiei de monitorizare a investiţiilor. Aşa s-a ajuns în situaţia în care au fost executate lucrări care nu se justifică.”

„Unde era DNA-ul atunci?”

Nefiind implicat oficial în monitorizarea investiţiilor, SÎP Buzău stă departe de meciul Florina Stoian (PD-L) – Dumitru Ene (PNL). Nereguli în investiţii pot fi găsite cu grămada, nefiind vorba despre vreun „nod în papură” sau „pete în soare”. Făcute la mare viteză, lucrările de reabilitare şi construcţii de sedii şcolare s-au poticnit în procese de la început: la vremea respectivă, s-au contestat licitaţiile, s-au întârziat termenele de plată, iar presa locală a consemnat disputele dintre prestatori (constructori) şi Inspectoratul Şcolar. Cum însă, citând o declaraţie din 2008 a lui Dumitru Ene, „constructorii trebuie să fie mulţumiţi că statul le dă de lucru”, s-a pus batista pe ţambal. Acum, retoric, liderul SÎP, spune: „Mă întreb unde se afla DNA atunci când se discuta acest subiect (lipsa sindicatului din Comisia de monitorizare a investiţiilor – n. red.)? Dacă nu ar fi fost acest proces câştigat (repunerea, pe hârtie, în funcţie a lui Dumitru Ene – n. red.), DNA s-ar fi sesizat? Pentru mine, lucrurile sunt clare, totul e politic. Nu avem plângeri de la şcoli pentru lucrări nejustificate. Pe cine ar putea deranja? În nici un caz pe edilii locali, care pot folosi investiţiile şi în alte scopuri…capelă, spre exemplu”, îşi încheie Ion Dobre, aluziv, declaraţia, refuzând să dea amănunte.

Sorin DINCO

Citeşte şi Florina Stoian, despre Dumitru Ene: „Cine l-a pus să reabiliteze şcoli dacă nimeni nu i-a cerut?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.