Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății și-a argumentat decizia de reducere a numărului de paturi din spitalele buzoiene explicând că aceasta ar avea la bază neîncrederea cetățenilor în serviciile medicale oferite în spitalele din județ.
Conform responsabililor din Ministerul Sănătății peste 39% din buzoienii care au avut nevoie de îngrijiri medicale au ales să se trateze în spitale din afara judeţului, din acest motiv luîndu-se decizia de desfiinţare, anul acesta, a circa 160 de paturi.
Tocmai de aceea, deputatul buzoian Cezar Preda le cere responsabililor din sistemul sanitar buzoian să identifice întocmai motivele care i-au determinat pe pecienții buzoieni să se transfere la spitale din alte județe
„39,5 la sută dintre pacienții județului Buzău internați au plecat în alte unități spitalicești din afara județului, majoritatea în București, cu aprobările necesare. De aici putem trage iarăși două conculzii: prima, că această decizie a pacienților și a familiilor lor s-a luat atunci când, împreună cu diriguitorii spitalelor au considerat că se depășesc competențele spitalului sau direct neîncrederea familiei în serviciile medicale oferite. Nu pot eu ca parlamentar și nici dumneavoastră ca ziariști să evaluăm corect care dintre aceste cauze este majoritară, cred că este în dreptul Colegiului Medicilor să facă acestă analiză, să vadă de ce au plecat pacienții din unitățile noastre și să ia măsurile care se impun pentru că acest ordin nu fixează definitiv numărul paturilor din spitalele buzoiene.
și dacă numărul de internări va crește și numărul paturilor la Buzău va fi suplimentat.
Nu pot să mă duc în zona totală, a depășirii competențelor medicale în spitalele noastre sau în zona neîncrederii pacienților în corpul nostru medical. Nu pot să fac acest lucru și rog Colegiul Medicilor și responsabilii din Sănătate – și DSP,și sindicatul din Sănătate – să facă această analiză și să vadă de ce s-a întâmplat acest lucru” a afirmat deputatul democrat-liberal Cezar Preda.
Deși în urmă cu o săptămână, liderul PDL Buzău spunea că este posibil ca numărul de paturi să fi fost mărit în județele în care oameni politici au „dat mai mult din coate”, acum, după răspunsul primit de la ministru, Preda consideră argumentul mulțumitor și crede că reducere numărului de paturi în spitalele din județ poate fi un moment de reflexie atât pentru medici cât și pentru pacienți.
“Eu cred că este foarte bine că s-a ajuns ca toți concetățenii județului nostru să cunoască realitatea, și cred că este un moment de reflecție și de cotitură, atât în calitatea serviciilor medicale, cât și în managementul spitalelor, cât și în comportamentul nostru, al fiecărui cetățean, în ceea ce privește încrederea în corpul medical buzoian”, a precizat deputatul Cezar Preda.
Cu toate acestea, analiza Ministerului Sănătății care a luat în calcul doar date statistice cu privire la numărul de pacienți spitalizați nu pare să fi fost una din cele mai corecte. De aceea, la doar câteva săptămâni de laintrarea în vigoare a ordinului ce desființa un număr de 165 de paturi din unitățile sanitare buzoiene, conform conducerii PNL Buzău, Ministerul va reveni asupra ordinului emis anul trecut și va suplimenta numărul de paturi de la singurul spital rămas fuincțional pe Valea Buzăului.
În urma argumentelor conducerii spitalului din Nehoiu, prezentate în fața ministrului în urmă cu o săptămână de senatorul Cristi Bîgiu, deputatul George Scutaru și primarul orașului Nehoiu, Alexandru Corcodel, ministrul Sănătății a decis deja suplimentarea numărului de paturi de la spitalul Nehoiu.
„Cele 20 de paturi se vor regăsi într-un ordin al ministrului Sănătăţii care va fi emis în perioada imediat următoare şi vor fi direcţionate către judeţul Buzău, urmând ca Direcţia de Sănătate Publică şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate să le aloce spitalului din Nehoiu, conform solicitării făcute ministerului Sănătăţii”, se arată într-un comunicat al PNL Buzău.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.