Închiderea celor trei spitale din județul Buzău-Pârscov, Vintilă Vodă și Pătârlagele- continuă să fie subiect de dezbatere în rândul politicienilor locali și, chiar dacă mai mult se contrează decât se susțin, membrii Uniunii Social Liberale din teritoriu sunt cu toții de acord că cele trei unități medicale nu ar fi trebuit închise.

Social democrații, prin vocea președintelui Consiliului Județean Victor Mocanu sunt, de părere că proiectul transformării spitalelor din județul Buzău în cămine de bătrâni este eșuat din fașă și că nu vor fi bani pentru susținerea financiară a azilurilor. Tot președintele Consiliului Județean Buzău a declarat că alta ar fi fost soarta celor trei unități medicale, cea de la Pârscov, cea de la Pătârlagele și de la Vintilă Vodă, dacă ar fi fost transformate, nu în aziluri de bătrâni, ci în centre medico-sociale.

La rândul său, liberalul Cristi Bîgiu susține că închiderea celor trei spitale s-a făcut fără să se țină cont de nevoile reale ale comunităților: ”au făcut calcule doar la ce economie se face la bugetul de stat, negândindu-se că cei de la Chiojdu vor face o oră acum până la cel mai apropiat spital. Până acum, făceau 10 minute. Nici la capitolul ambulanțe nu stăm deloc bine. Facem economie dar nu contează că un bătrân poate să nu mai ajungă, la timp, la spital. Nu s-a ținut cont de numărul de cetățeni care erau arondați fiecărui spital și nici de kilometrii pe care trebuie să-i parcurgă acum bolnavii din aceste zone până la cel mai apropiat spital. ”

Și dacă pe alte teme cum ar fi candidatura la șefia Consiliului Județean mai mult se ceartă, membrii Uniunii Sociale Liberale cad de acord asupra faptului că spitalele din județul Buzău ar fi trebui sărite de la desființare ori măcar evaluarea care a dus la închiderea lor să se fi făcut pe alte criterii, care în final, să nu afecteze atâtea mii de suflete.

Senatorul PC Ion Vasile, membru în  Comisia de Sănătate Publică din Senat, este de părere că eficientizarea sistemului sanitar ar fi trebuit să aibă la bază alte criterii decât cele puse în practică de ministrul Sănătății. ”Doctorul” susține că în spitale ar fi trebuit păstrate paturile pentru bolnavii care au nevoie de îngrijiri medicale iar costul acestora să fie suportat de Ministerul Sănătății în timp ce cazurile sociale din aceeași unitate să fi fost susținute de Ministerul Muncii: ”trebuiau altfel evaluate aceste spitale, dacă într-un spital găseam 10 pacienți cu nevoi medicale, le păstram cu 2 infirmiere, un medic și ce mai trebuia. Restul erau cazuri sociale, le suporta Ministerul Muncii”.

Cristina DINULESCU

[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/04/Cristi-BIGIU-spitale.mp3|titles=Cristi BIGIU ] [audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/04/Ion-Vasile-Spitale.mp3|titles=Ion Vasile ]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.