Redistribuirea personalului din spitalele care urmează să fie tranformate în aziluri de bătrâni s-a dovedit a fi o nebuloasă atât pentru reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Buzău, cât și pentru managerii spitalelor care urmează să preia din cadrele care rămân pe dinafară odată cu modificările din sistem.

Astăzi, expiră termenul până la care managerii spitalelor trebuie să depună la Direcția de Sănătate Publică dosarele depuse de personalul din unitățile ce vor fi transformate. Este vorba despre circa 140 de persoane de la Vintilă Vodă, Pârscov și Pătârlagele, până acum cele mai multe optând deja să lucreze pentru Spitalul Judeţean şi Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca. Semnalele din partea conducerilor celor două unităţi nu sunt însă deloc bune pentru personalul care urmează să fie redistribuit. Managerii spitalelor spun că nu îi pot angaja, pentru că nu ar avea cu ce să-i plătească iar legal, nu îi împiedică nimic să-i refuze pe cei care depun dosare în vederea redistribuirii. “Managerii care ar urma să primească personal  distribuit au dreptul de  a refuza,  principala motivație fiind finanțarea din relația cu Casa de Asigurări și plafonul de 70 la sută în care trebuie să se încadreze pentru cheltuielile de personal. Avem încă neclarități, pe care sperăm să le rezolvăm într-o nouă videoconferință cu ministrul Sănătății. Probabil, cei care vor fi refuzați, așa cum e legea, vor intra în șomaj“, susține directorul DSP Buzău, medical Venera Acsinte.

La Spitalul Judeţean Buzău, este cea mai mare nevoie de personal însă nu sunt bani pentru salarii, spune managerul Doru Nicolescu. Și așa, cheltuielile de personalul depășesc plafonul impus de 70 la sută, astfel că, cel mai probabil, conducerea unității spitalicești va fi nevoită să-i refuze pe asistenții și medicii care și-au depus dosare la secretariat.

“Am nevoie de personal, pentru că de când s-a dat ordonanța Boc,  s-au produs goluri. Chiar aș avea nevoie de personal, dar proasta  finanțare nu-mi permit să angajez. Noi oricum depășim acest procent, orice persoană pe care o angajez risc să nu o pot plăti. Dacă îi angajez și nu-i plătesc pe mine mă trag la răspundere”, susține managerul Spitalului Județean, medical Doru Nicolescu.

Nici la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca, situația nu stă altfel. Managerul unității, Dumitru Popescu, susține că ar avea nevoie de câțiva medici și asistenți, dar și de infirmieri, însă numărul angajărilor vs fi destul de limitat, tocmai din  cauză că nu ar avea cu ce să-i plătească.

”Avem câteva posturi vacante, avem și nevoie de oameni pentru că din 2010 sunt multe tăiate, însă locuri vor fi destul de puține. Când DSP ne-a transmis să acceptăm personal distribuit din spitalele care vor fi tranformate în aziluri, le-am făcut scris și i-am întrebat dacă se respectă ordinul ministrului privind încadrarea în 70 la sută cu cheltuielile de personal. Dacă aș angaja, aș depăși acest procent, și atunci vor fi foarte puțini angajați. Oricum, de la 1 aprilie, nici Spitalul Săpoca, nici alte spitale din județ  nu vom avea buget cu Casa de Asigurări. Până acum, am funcționat cu anexe la vechiul contract”, susține șeful Spitalului de Neuropsihiatrie de la Săpoca, Dumitru Popescu.

Potrivit ordinului ministrului Sănătății, redistribuirea personalului din spitalele care urmează să fie transformate în aziluri de bătrâni, se va realiza pe baza opţiunii personale. În situaţia în care, pentru un post vacant, există mai multe opţiuni, departajarea se va face în funcţie, şi pe baza unui punctaj, pe care angajatul îl primeşte în funcţie de vechimea şi cariera profesională pe care a desfăşurat-o până în prezent. Astăzi, managerii spitalelor trebuie să prezinte Direcţiei de Sănătate Publică tabelul nominal cu opţiunile şi punctajele fiecărui angajat. În zilele de 04 şi 05 aprilie 2011, DSP va realiza redistribuirea personalului în unităţile din acelaşi judeţ iar pe 14 şi 15 aprilie 2011, se va face redistribuirea în unităţile din judeţele limitrofe. Procesul se va încheia în zilele de 28 şi 29 aprilie 2011, atunci când se va face redistribuirea la nivel naţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.