Se prelungește situația incertă din domeniul sanitar buzoian. În acest moment, nimic nu este clar pentru nimeni, nici pentru medicii de familie, nici pentru Casa de Asigurări și nici pentru pacienți. De altfel, asigurații sunt cei mai bulversați de ce se întâmplă în aceste zile în sistemul medical românesc.

Până acum, în județul Buzău, circa 60 de medici de familie au fost de acord să semneze actele adiționale la contractele cadru cu Casa de Asigurări, restul medicilor până la circa 200  preferând să mai aștepte în speranța că autoritățile de la București vor elimina până la urmă articolele pe care halatele albe nu le agreează.

În acest moment, la Buzău, unii medici de familie eliberează rețete pentru medicamente compensate și gratuite, în timp ce alții își refuză pacienții, fără să le pese că sunt asigurați, că unii dintre ei suferă de boli cronice și poate nu au bani să-și cumpere medicamentele care îi țin în viață.

Singura veste bună este că, cel puțin până acum, la Buzău, medicii de familie nu percep taxă de consult pacienților lor, așa cum se întâmplă în alte județe ale țării.

” Astăzi am fost la CJAS și am depus o notificare pe care Federația Națională a depus-o la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, prin care denunțăm acest act adițional la contractul pe 2010. Am avut și o mică discuție cu reprezentanții CJAS care s-a desfășurat în termeni amiabili, dar la fel de inflexibili ca și la celelate runde de întâlniri. La nivelul județului Buzău sunt 60 de medici care au semnat contractul din totalul de 204 de medici aflați în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate. Dacă nu se vor găsi soluțiile, normal, conducerile celor două asociații se vor întâlni împreună cu Colegiul Medicilor și vom adopta o atitudine pentru perioada care urmează. La Buzău, nici un pacient nu va fi taxat pentru moment pentru consultații însă dacă situația se prelungește vom fi nevoiți să prestăm activitatea în privat, așa cum se întâmplă la alte cabinete. Indiferent care va fi hotărârea la nivelul Federatiei, am spus că nu suntem de acord ca pacienții să fie momentan taxați pentru că nu au nici o vină. Singura vina ar fi aceea că nu au știut cum să voteze”, a declarat astăzi medicul Angela Mzdrag, reprezentatul medicilor de familie din Buzău.

Medicii de familie speră ca toată această situaţie să-şi găsească o rezolvare cât mai rapidă iar oamenii să poată beneficia din nou de serviciile la care au dreptul.

În această seară, la Bucureşti, este programată o întâlnire între reprezentanţii medicilor de familie, conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate la care este aşteptat şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila care ar putea media conflictul care trenează de saptămâni bune între CNAS și halatele albe.

 

Cristina DINULESCU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.