Mulţi români cred că Ceauşescu a fugit în America de Sud...

Fundaţia Soros a dat publicităţii un sondaj realizat în rândul adolescenţilor, din care reiese că jumătate dintre copiii născuţi în capitalismului sălbatic din anii ’90 consideră comunismul o mare pierdere pentru părinţii lor. La sondaj au participat elevii de clasele VIII-XII, pentru care contactul matur cu istoria românilor din cea de-a doua jumătate a secolului XX s-a făcut exclusiv prin părinţi, profesori, manualul de istorie, ceva literatură şi, de restul, mass media.

La foarte puţin timp după ce un alt sondaj, publicat anul trecut, arăta că aproape jumătate dintre români regretă comunismul (rezultat uşor predictibil), recentul studiu social nu surprinde decât prin maniera de manipulare a informaţiei pe care o conţine. Procentul aşa-zişilor nostalgici prin influenţă nu trebuie pus neapărat pe seama părinţilor care le plâng pe umeri copiilor, părinţi născuţi în anii ‘60-‘70 şi şcoliţi în anii ’80, anii marilor crime împotriva drepturilor omului dar şi ai apogeului „Epocii de Aur”.

În acest sens, în comentariile pe marginea rezultatelor din sondaj, ziarul „Adevărul” citează o declaraţie a profesorului de istorie Dănuţ Solcanu, de la Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu” Buzău, care opinează că „marea problemă este perioada de după comunism, fiindcă nostalgicii puri ai comunismului sunt relativ puţin numeroşi. Cei care creează aura aceasta în jurul comunismului judecă întotdeauna prin raportarea la prezent”. Tot prin raportare la prezent sunt şi inflamate concluziile unui astfel de sondaj.

Copilăria, adolescenţa, marile iubiri şi aventuri ale multora dintre românii necăjiţi din prezent îşi au originea, cronologic şi biologic, în comunism. Nostalgia lor nu îmbracă decât inevitabil „epoca” respectivă – regimul politic, dictatura sau cum am mai putea-o numi – într-o aură idilică. Un coşmar cu irizări feerice. O tragedie a istoriei mari, cu realizări locale pitoreşti, comice, burleşti, care pentru unii au făcut mai uşoară vindecarea de traumele comunismului.

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.