Greu e drumul până la o meserie din judeţ...

Deşi economia buzoiană s-a preschimbat cu mult în ultima decadă, oferta de specializare pentru piaţa muncii locale, exceptând liceele de „elită” din judeţ, care propun, prin tradiţie, locuri de export pentru facultăţi şi cariere de lungă durată, a rămas blocată în proiectul din anii ’90. Puţine şi exclusiviste sunt locurile în care s-a reuşit, în ciuda constrângerii birocratice, înfiinţarea de specializări cu căutare imediată în economia judeţului.

 

Cea mai generoasă specializare este „agricultura”, deşi, altfel raportată la potenţialul zonal, este extrem de slab reprezentată în cele aproape 30 de licee din judeţ. Tradiţional doar cu numele, Liceul Agricol („Constantin Angelescu”) oferă doar 60 de locuri la zi, alte 30 fiind într-o clasă de seral. În Grupul Şcolar Agricol Râmnicu Sărat mai sunt 30 de locuri, iar Grupul Şcolar Smeeni, după eşecuri repetate de a-şi completa cifra de şcolarizare, iese din nou cu o clasă de 30 de locuri.

 

La polul opus îndrăzneţilor, vin fostele şcoli de arte şi meserii comunale, care nu au avut încotro, după mersul spre lichidare al fostelor „profesionale” şi se adaptează reinventându-se în „grupuri şcolare”. Aşa se întâmplă în comuna Lopătari, care scoate 30 de locuri pe specializarea „fabricarea produselor din lemn”, la Verneşti, unde fostele două şcoli de arte şi meserii se reinventează şi ele într-un „grup şcolar” şi oferă specializarea unică în judeţ, de „industrie textilă şi pielărie”, cu numai 30 de locuri, şi la Ruşeţu, altă fostă şcoală de arte şi meserii, care vrea să supravieţuiască prin Grupul Şcolar „Erou Învăţător Constantin Muşat”, în care sunt disponibile 30 de locuri la mecanică.

 

Tot din seria „unicatelor” din judeţ sunt alte două specializări: una, la Grup Şcolar de Meserii şi Servicii, care continuă un parteneriat european pentru „estetica şi igiena corpului omenesc”, cu o ofertă la clasa a IX-a de 30 de locuri, şi Grupul Şcolar Industrial „G. Moisil” Buzău (Liceul 3), cu 30 de locuri la o specializare de „producţie media”.

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.