Buzăul numără în acest moment circa 500 de străini, dintre care 400 sunt din afara spațiului european. Pentru această categorie, în județ a luat ființă în toamna anului trecut Centrul de Informare a Străinilor, un program finanțat cu fonduri europene, menit a veni în sprijinul străinilor care au drept de ședere la Buzău.

Programul a fost demarat în noiembrie însă lucrurile merg destul de greu, spun inițiatorii lui. Străinii sunt reticenți, nu au încredere în consilierea venită din partea celor care se oferă să-i ajute și preferă să se descurce pe propriile puteri.

La Buzău, cei mai rezervați sunt chinezii, ei reprezentând și cea mai mare comunitate de străini din județ. Majoritatea cetățenilor chinezi trăiesc la Pârscov, unde au afaceri și un mediu din care cu greu îi poți scoate.

”Cea mai mare comunitate de chinezi este la Pârscov, la fabrica de țigarete, am luat legătura și cu conducerea lor, și cu avocatul care se ocupa de ei și chiar cu primarul din localitate însă ei nu sunt dispuși la dialog. Au o înțelegere cu un avocat sau o firmă de avocatură care le rezolvă toate problemele, el vine la Buzău îi însoțește tot timpul și ei nu se duc singuri nicăieri. Abia acum învață limba română. Ar fi fost un grup țintă ideal dar nu se poate ”a precizat Tolea Poștovei

Dacă la chinezi, românii de la Centrul de Informare a Străinilor nu prea au trecere, nu același lucru se întâmplă în rândul tinerilor străini care trăiesc în aceste vremuri pe raza județului. Conform organizatorilor proiectului, tinerii în special cei moldoveni și marocani care învață în școlile din județ, sunt extrem de receptivi la propunerile lansate de reprezentanții Centrului.  Ei primesc cât se poate de bine informațiile care privesc drepturile pe care le au, de la dreptul la un loc de muncă, dreptul la o locuință, la asistență socială, medicală până la dreptul la servicii de acomodare culturală și învățarea limbii române.

Ciprian STERIAN

[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/03/Tolea-POSTOVEI1.mp3|titles=Tolea POSTOVEI]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.