Dacă nu ai cont pe Facebook, nu exiști” Concluzia aparține celor mai mulți tineri din ziua de astăzi, care au ajuns să aibă conturi nu pe o rețea de socializare, ci pe toate. Facebook, hi5, twiter sunt doar câteva dintre site-urile pe care adolescenții și tinerii petrec ore în șir pe zi, pentru a-și face noi prieteni, pentru a ține legătura cu amicii aflați la depărtare ori pentru a fi la curent cu noutățile din lumea întreagă.
Până aici, nici o problemă, însă când tinerii ajung să petreacă ore în șir în fața calculatorului pe site-urile de socializare, când se depărtează de lumea reală, de prieteni și familie, părinții trebuie să ia atitudine, pentru că nu mai e mult până la o depresie pe care specialiștii o numesc „depresia facebook”. Anul trecut, au pățit-o zeci de copii numai la Buzău în timp ce în țară, numărul este de ordinul sutelor, spun psihologii.
La Buzău, rețelele de socializare l-au dus pe un adolescent aproape de ospiciu. Băiatul, povestește tatăl lui, petrecea ore în șir pe internet, în căutare de prieteni. Cu trecerea lunilor în care adolescentul ajunsese să stea numai în fața computerului, au apărut și problemele. Părinții au fost cei care și-au dat seama că băiatul s-a distanțat îngrijorător de mult de lumea reală, preferând-o pe cea virtuală, atât de periculoasă când este trăită în exces.
„Copilul meu nu mai era cel de acum 7-8-10 luni în urmă, a rămas un pic mai retras, mai… vreau să spun izolat față de… avea, știu eu, o stare de nemulțumire față de de fostii colegi, de unii colegi, practic refuza să mai socializeze cu oamenii din lumea reală. Da, au fost și situații de acest gen,” povestește tatăl băiatului care a preferat să-și păstreze anonimatul.
Dându-și seama că ceva rău se întâmplă cu băiatul lor, părinții au cerut sfatul unui specialist, care în urma analizei cazului, a concluzionat-copilul suferea de ”depresia Facebook.”
”În locul relaționării firești, a socializării caracteristice vârstei, acești copii și tineri reușesc să dezvolte patologie nevrotică, se izolează, nu mai sunt preocupați de problemele lor de școală, de relaționare în familie, în societate, devin depresivi, devin anxioși, devin irascibili”, susține medicul psihiatru, Maria Cristache.
Specialiștii atrag atenția că rețelele de socializare au un rol benefic atâta vreme cât tinerii nu ajung să petreacă on-line ore în șir, să uite de prietenii din lumea reală, de familie, de cărți ori de școală. Site-urile de socializare sunt binevenite atunci când adolescenții apelează la ele pentru a învăța lucruri noi, pentru a ține legătura cu prietenii aflați la distanțe mari ori atunci când este vorba de promovarea unor idei constructive ori a unor afaceri. Totul este să nu se depășească măsura, pentru că, odată luați de val, am putea trece rapid în ceea ce specialiștii numesc ”depresia Facebook”.
Ciprian STERIAN

1 COMENTARIU

  1. Este un semnal de alarma care ar trebui sa atraga atentia parintilor care, din pacate , din lipsa de timp si de interes, prefera sa isi lase copiii sa traisca intr-o realitate virtuala. Este un subiect care trebuie mediatizat in speranta ca nu este prea tarziu pentru multi dintre adolescentii prinsi in socilizarea on-line.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.