Autorităţile spun că nu mai sunt elevi...

Peste 1000 de unităţi de învăţământ şi 15 mii de posturi vor dispărea în anul şcolar în curs, din reţeaua naţională, reduceri care se vor resimţi, la Buzău, în rândul unităţilor fără personalitate juridică şi cu un număr mic de elevi. Pe termen lung, pierderile din sistem vor fi mai mari şi se vor înregistra treptat, până în 2020.

Dacă la nivelul liceelor, grupurilor şcolare şi şcolilor de arte şi meserii, toate unităţile au statutul personalităţii juridice, judeţul Buzău are, în schimb, 338 grădiniţe dintre care doar 20 cu personalitate juridică, 140 şcoli cu clase I-IV, nici una cu personalitate jurudică şi 165 şcoli cu clase I-VIII, dintre care doar 103 au personalitate juridică. Totodată, în judeţ funcţionează peste 240 de clase primare (I-IV) şi 9 gimnaziale (V-VIII) în sistem de predare simultană. Toate acestea sunt în vizorul autorităţilor din Miniaterul Educaţiei, care vor opera desfiinţări şi comasări de unităţi şcolare, cu efect imediat în rândul angajaţilor din reţea şi în creşterea numărului de elevi per cadru didactic.

În raportul asupra stării învăţământului pe 2010, publicat recent de Ministerul Educaţiei, măsura lichidării şcolilor de arte şi meserii (SAM) este pusă pe seama faptului că acestea s-ar fi dovedit neatractive pentru absolvenţii claselor a VIII-a. În judeţ, în prezent, mai funcţionează doar clasele a XI-a SAM (an de completare), care asigură absolvenţilor admiterea în clasa a XII-a liceu, rută progresivă, ultima promoţie.

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.