imagine de arhivă-Emil Moise

Partidul Național Liberal, filiala Buzău, aduce la cunoștința publicului următoarele fapte grave de natură a afecta desfășurarea procesului electoral în cadrul unor secții de votare de pe raza județului Buzău.
Astfel, în urma sesizărilor efectuate de către reprezentanții PNL în birourile de secții de votare la nivelul întregului județ, am constatat că reprezentantul Asociației Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă, domnul Emil Moise, împreună cu o serie de persoane, au încălcat în mod grav și esențial prevederile art. 80 alin. (3), art. 109 alin. (1), art. 120 alin. (3) teza 2 și art. 129 din Legea 67/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare.
În speță, am constatat că în comuna Săgeata, domnul Emil Moise a încercat să acopere oferirea de bani observatorilor acreditați pe lista Asociației Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă de către doamna Rodica Mocanu, soția candidatului independent la Președinția Consiliului Județean, Victor Mocanu.
Fapta sesizată contravine flagrant prevederilor art. 120 alin. (3) teza 2 din Legea 67/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora „ (…) orice act de propaganda pentru sau impotriva unui partid politic, unei aliante politice, aliante electorale ori candidat independent sau incercarea de a influenta optiunea alegatorului, precum si incalcarea in orice mod a actului de acreditare atrag aplicarea sanctiunilor legale, anularea acreditarii de catre biroul electoral care a constatat abaterea iar in ziua votarii, indepartarea imediata a persoanei respective din sectia de votare (…)”.
Acest fapt este de natură a crea grave prejudicii procesului de votare, practic în acest moment nemaiexistand garanția că întreg procesul electoral se va derula în conformitate cu prevederile legale, în secțiile unde asistă observatori ai Asociației Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă.

Biroul de presă al
Filialei Teritoriale Buzău
a Partidului Național Liberal

În replică, Asociația  Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă a remis redacției Observatorul Buzoian următorul comunicat:

Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă a fost înfiinţată în scopul promovării respectului faţă de persoana umană şi a mediului în care trăieşte, precum şi – în particular – a libertăţii de conştiinţă ca drept fundamental al fiinţei umane.

Pentru o corectă şi completă informare a publicului, ca urmare a publicării unui comunicat al Partidului Naţional Liberal, vă rugăm să postaţi în publicaţia dumnravoastră următorul anunţ.

Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă regretă cele întâmplate la secţia de votare din localitatea Dâmbroca şi nicidecum nu doreşte să acopere faptele semnalate, mai ales că lămurirea acestora este încă în derulare. Singurul aspect în care, prin preşedintele Asociaţiei ne-am implicat în incidentul creat, a fost acela în care am solicitat observatorului intern retragerea plângerii deoarece acesta nu a respectat etapele pe care Asociaţia le-a transmis, sub formă de informaţie, tuturor observatorilor, în cazul sesizării unor nereguli, etape care, de altfel, în toate celelalte cazuri au fost parcurse în mod corect de observatorii acreditaţi şi anume:

  1. sesizarea oricărei probleme apărute preşedintelui secţiei de votare şi numai acestuia;
  2. în cazul în care problema sesizată verbal nu este rezolvată, sesizarea în scris a acesteia, tot preşedintelui secţiei de votare, cu confirmarea de primire a acestuia;
  3. în cazul în care nici după etapa a doua problema nu este rezolvată, anunţarea Asociaţiei, care la rândul ei va sesiza birourile electorale de circumscripţie, aşa cum am procedat în toate cazurile, începând de la ora 7,00 dimineaţa.

Mai mult, Asociaţia a retras acreditarea observatorului intern imediat după ce a încercat să lămurească aspectele sesizate. Convorbirea telefonică cu observatorul, înregistrată audio fără acordul Asociaţiei, şi care viza retragerea plângerii a avut doar două scopuri: a. corectarea greşelii prin care nu au fost respectate etapele obligatorii (etape în care ar fi revenit preşedintelui secţiei de votare să aprecieze cum să soluţioneze sesizările şi nu observatorului) şi b. protejarea observatorului de tot ceea ce înseamnă demersurile ulterioare sesizărilor organelor judiciare ale Poliţiei.

Asigurăm, pe această cale, că Asociaţia nu a instruit niciun observator din cei acreditaţi să sprijine vreun partid politic sau candidat.

Vă mulţumim!

Cu deosebit respect,

Preşedinte

Emil Moise

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.