Autorităţile buzoiene sunt tot mai preocupate să stârpească fenomenul consumului de etnobotanice în rândul tinerilor. Pentru aceasta, prefectul judeţului, Paul Beganu, ia în calcul emiterea unui ordin care să interzică comerţul cu etnobotanice pe raza Buzăului. Chiar dacă la acest moment, magazinele au fost „în mod oficial închise”, în cazul reluarii activității, reprezentantul Guvernului în teritoriu este dispus să încerce variata emiterii unui asemenea ordin. Normativul ar urma să stopeze comerţul cu substanţe halucinogene pe care tot mai mulţi tineri au ajuns să le încerce, spre disperarea rudelor. „În condițiile în care se va relansa activitatea, studiem posibilitatea emiterii unui ordin cu caracter normativ, astfel încât el să nu poată fi imediat atacat”, a declarat prefectul județului Buzău Paul Beganu.
Dincolo de ordinele sau hotărârile emise de autorităţile locale, comercianţii de etnobotanice vor găsi, mai mult ca sigur, o portiţă prin care să-şi poată vinde marfa. Așa s-a întâmplat și după ce consilierii locali au adoptat o hotărâre prin care se interzice comerțul cu etnobotanice pe raza municipiului Buzău. Patronii magazinelor de vise au schimbat denumirea firmei, profilul de activitate și au ajuns chiar să susțină că vând îngrășământ de flori sau sare de baie, şi tot au reușit să scoată profit de pe urma tinerilor dornici de senzaţii tari.
Drept dovadă că afacerile cu halucinogene au mers bine stau amenzile care au curs în ultimul an şi care nu i-au potolit pe comercianţii de etnobotanice. De la începutul anului, echipele mixte formate din polițiști, comisari ai Gărzii Financiare și de la Protecția Consumatorului au făcut 9 controale la singurul magazin care s-a încăpățânat să rămână deschis la Buzău. Au fost date amenzi de aproape 180 de mii de lei, iar două dintre ele la distanță de 2 săptămâni. Chiar și așa, magazinul a continuat să funcţioneze până la mijlocul lunii trecute. De atunci, reprezentanții Poliției afirmă că „oficial nu se mai comercializează substanțe etnobotanice pe raza municipiului Buzău.”
Deși oficial comerțul cu etnobotanice a fost stopat, există în continuare tineri care ajung la spital în urma consumului de substanțe halucinogene procurate, probabil, pe alte căi decât cele „oficiale”. Chiar la sfârșitul lunii trecute, un elev de liceu a ajuns în comă la spital după ce i s-a făcut rău la școală ca urmare a consumului de droguri ușoare.
Ciprian STERIAN
[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/11/Paul-BEGANU.mp3|titles=Paul BEGANU]

1 COMENTARIU

  1. In maxim 2 saptamani, magazinele acum inchise, isi vor relua activitatea de comercializare! Comercializarea va merge pe un alt plan pus bine la punct dar mai mult de atat, produsele trimise acum in laborator vor fi avizate si ele spre vanzare pentru ca nu produc efecte psihoactive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.