Jumătate din elevii şcolilor de la ţară învaţă în condiţii sub standardele sanitare

Instalaţiile sanitare şi de alimentare cu apă care lipsesc din unităţile de învăţământ neautorizate de Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP) Buzău, sunt motiv de supărare pentru prefectul Paul Beganu. „Nu ştiu cine putea să ajute autorităţile locale, pentru că sunt chestiuni care nu necesită sume aşa de mari. Bine, în condiţiile în care nu te gândeşti să faci un grup sanitar de genul celor făcute prin 2006-2007, la vreo 7-8 miliarde unul”, a declarat Paul Beganu, ieri, în Consiliul prefectural.

 

„La nivelul unor unităţi administrativ-teritoriale nu s-a mişcat nimic!”, a continuat acesta, vorbind despre cele trei motive ale lipsei autorizaţiilor sanitare. Paul Beganu a enumerat şi câţiva dintre codaşii din judeţ. Astfel, printre comunele în care nu este autorizată nici o unitate de învăţământ se numără Scutelnici şi Amaru, spre deosebire de Glodeanu Sărat, lăudată pentru autorizarea tuturor unităţilor din subordine. În ordinea prezentată de prefect, Ţinteşti nu are şase şcoli autorizate, Beceni 19, Racoviţeni 6, Scorţoasa 12, Mânzăleşti una, iar Ghergheasa 4.

 

Un alt motiv al neautorizării este problema spaţiilor pentru păstrarea alimentelor din programul „Cornul şi laptele”, pentru care Paul Beganu a dat asigurări că, în zece zile, se va rezolva. Motivul spaţiilor improvizate în alte sedii decât cele destinate învăţării ţine de numărul mare de şcoli în care sunt încă în desfăşurare lucrările de reabilitare: „Nu toţi trebuiau să se apuce de lucrări în momentul în care nu exista garanţia finanţării sigure”, a afirmat prefectul.

 

În prezent, în judeţ, din cele 786 unităţi de învăţământ, doar 488 au autorizaţii sanitare de funcţionare, alte 8 aflându-se în curs de autorizare. În perioada septembrie 2010 – august 2011, doar 105 şcoli au mai fost autorizate, cuantumul amenzilor aplicate de DSP ridicându-se la 65 de mii de lei.

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.