statie tratare deseuri

Consiliul Judeţean Buzău  a finalizat  proiectul  de „Valorificarea deșeurilor din construcții și demolări din județul Buzău”, realizat în colaborare cu SC Natura Management SRL prin Programul LIFE+ al Comisiei Europene. După finalizare Buzăul beneficiază de un sistem eficient de management al deşeurilor din construcţii şi demolări care poate fi extins şi implementat la nivel naţional dacă rezultatele obținute de acum înainte vor fi satisfăcătoare.

Elementul central al proiectului îl reprezintă realizarea unei instalaţii-pilot de tratare mecanică a deşeurilor provenite din construcţii şi demolări (C&D), respectiv cele din categoria beton, cărămizi, ţigle şi materiale ceramice. Instalaţia va contribui la managementul adecvat al acestor tipuri de deşeuri, ea fiind totodată o investiţie care generează noi locuri de muncă. Noul obiectiv se află în comuna Vernești pe un teren care a funcționat o balastieră.

Este o premieră în România faptul că în instalaţia de la Vernești vor fi tratate, prin finanţarea asigurată de proiect, deşeurile provenite din depozitele ilegale, astfel că acestea vor fi eliminate de pe teritoriul administrativ al judeţului. Tot o premieră este şi aplicaţia web interactivă asociată instalaţiei-pilot, care se constituie în prima bursă a deşeurilor din construcţii şi demolări şi a materialelor rezultate din tratarea acestora. Site-ul Bursa Deșeurilor din Construcții și Demolări ( www.deseuri-constructii.ro ) vine în întâmpinarea generatorilor, deținătorilor, valorificatorilor sau furnizorilor de servicii de tratare, depozitare și/sau eliminare a deșeurilor C&D, prin facilitarea întâlnirii dintre cerere și ofertă. Materialele care fac obiectul acesteia sunt:

*          deșeuri C&D (clasa 17 cf. H.G. nr. 856/2002);

*          materiale rezultate în urma tratării deșeurilor C&D;

*          deșeuri C&D care îndeplinesc criteriile de încetare a statutului de deșeu (în curs de elaborare și aprobare la nivel național), definite în acord cu art. 6 din Directiva 2008/98/CE privind deşeurile;

*          materiale care, datorită aplicării unor măsuri de prevenire a generării deșeurilor C&D, pot fi reutilizate.

Realizarea instalaţiei-pilot a suferit o întârziere de şase luni, din cauza procedurilor anevoioase de obţinere a acordului de mediu pentru investiţii realizate la limita unui sit Natura 2000. Toate terenurile deţinute de Consiliul Judeţean Buzău – corespunzătoare ca suprafeţe şi locaţii – sunt situate în situri Natura 2000. Terenul ales pentru staţia-pilot a fost preferat din două considerente – se află situat în apropierea municipiului Buzău, într-o zonă uşor accesibilă şi, deşi este inclus la marginea unui sit Natura 2000, el era într-o stare de degradare accentuată cauzată de funcţionarea anterioară, pe acel amplasament, a unei balastiere.
Proiectul LIFE10 ENV/RO/000727 „Valorificarea deşeurilor din construcţii şi demolări din judeţul Buzău” implementat de Consiliul Judeţean Buzău în parteneriat cu S.C. Natura Management S.R.L., în perioada septembrie 2011 – iunie 2014, a avut un buget total de 1.431.882 Euro, din care 580.941 Euro reprezintă contribuția Uniunii Europene.
Proiectul LIFE10 ENV/RO/000727 urmăreşte realizarea unui sistem funcţional şi performant de gestionare a deşeurilor din construcţii şi demolări (deșeuri C&D) prin:
* cunoaşterea cât mai detaliată a situaţiei actuale privind generarea, colectarea, valorificarea şi eliminarea deșeurilor C&D, atât la nivelul judeţului Buzău, cât și la nivel regional și național;
* crearea unui sistem coerent de decizie prin clarificarea responsabilităţilor tuturor factorilor implicaţi în sistemul de gestionare a deșeurilor C&D la nivel judeţean;
* stabilirea unei proceduri cât mai facile pentru încetarea statutului de deşeu pentru materialele rezultate în urma tratării deșeurilor C&D inerte;
* promovarea valorificării deșeurilor C&D care se pretează acestui scop;
* îndeplinirea obiectivelor legale privind valorificarea deșeurilor C&D la nivelul judeţului Buzău, inclusiv prin valorificarea deșeurilor C&D depozitate neconform.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.