Un angajator turc descoperit că se folosea de 9 persoane fără contracte de muncă se va alege cu dosar penal, potrivit noului Cod al Muncii.

Potrivit inspectorului şef de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Cecilia Manolescu, descoperirea a fost făcută în timpul unui control efectuat recent, conform planului de acţiune pentru depistarea şi reducerea cazurilor de muncă la negru. Propunerea de întocmire a dosarului penal va fi transmisă, conform sursei citate,  Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău.

„Urmare a planului comun de acţiune dintre ITM, Garda Financiară, Jandarmerie şi Poliţie, inspectorii de muncă au verificat o societate în domeniul confecţiilor unde s-au depistat 9 persoane fără contracte de muncă. Conform noului Cod al Muncii, societăţii i se va întocmi dosar penal de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău”, a declarat, astăzi, inspectorul şef al ITM Buzău, Cecilia Manolescu.

Sursa citată a adăugat că nu e zi în care inspectorii de la ITM să nu găsească nereguli la agenţii economici din judeţul Buzău, verificările fiind continuate şi în perioada următoare, pentru depistarea muncii la negru.

Dacă până acum, doar angajatorii au fost amendaţi, pe viitor, sancţiuni de mii de lei îi pot paşte şi pe cei care acceptă să muncească la negru. Noul Cod al Muncii prevede sancţiuni cuprinse între 500 şi 1000 de lei pentru persoanele care sunt de acord să lucreze fără contract de muncă. Cu toate acestea, conducerea ITM Buzău a decis, ca într-o primă fază, să nu aplice amenzi acestor persoane, ci să le mai păsuiască o vreme, pentru a avea timp să afle despre efectele noii legi menite a descuraja munca la negru.

Cristina DINULESCU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.