Vizita la Cislău

Săptămâna trecută, Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Chesarie Episcopul” din Buzău a găzduit reuniunea de lucru a proiectului de parteneriat şcolar Comenius „L’Orient et l’Occident: la fusion de deux mondes”, în care este partener, alături de alte 5 licee europene din Huescar (Spania), Blagoevgrad (Bulgaria), Serres (Grecia), Acireale şi Aprilia (Italia).

Cu acest prilej, am organizat o serie de activităţi şcolare şi extraşcolare, pentru cei 40  de oaspeţi spanioli, bulgari, greci, romani şi sicilieni să împărtăşească, împreună cu gazdele, valorile şi crezul educaţional care ne angajează în acest demers de cercetare, precum şi frumuseţile regiunii noastre. Obiectivul fundamental al „Programului de Învăţare pe tot parcursul vieţii”, al Comisiei Europene, face parte din care acest proiect.

Pe parcursul intregii săptămâni, profesorii şi elevii invitaţi au participat la orele de curs, s-au întâlnit cu primarul Constantin Boşcodeală, cu Florin Stoian, inspector general şcolar, cu reprezentanţii Consiliului local şi ai Consiliului Judeţean etc. Aceştia din urmă ne-au şi găzduit marţi, 25 octombrie, în Sala mare, pentru a expune prezentări Power Point ale influențelor orientale în limbile țărilor participante şi a juca teatru în limba franceză, dar şi pentru a oferi concerte corale în limbile țărilor participante. Vineri, 28 octombrie, profitând de prezenţa a peste 20 de profesori din 5 ţări europene, am organizat un colocviu european care să celebreze Anul european al voluntariatului, pentru a împărtăşi exemple de bună practică pe tema voluntariatului, ca formă de solidaritate şi virtute. Ne-am bucurat de prezenţa unor reprezentanţi din cele mai active instituţii locale în domeniu, dar şi de aportul deosebit al oaspeţilor europeni, ei înşişi promotori voluntari în diferite ONG-uri.

Nu au lipsit vizitele cultural-religioase în municipiu, în județ și la unele dintre cele mai importante muzee din țară, lectii de echitaţie la herghelia de la Cislău, vizionarea unui spectacol de balet la Opera Naţională din Bucureşti şi, credem noi, tot ceea ce i-a convins că România pe care o reprezentăm noi înseamnă frumuseţe, deschidere, spiritualitate, cultură şi nu cea pe care o văd la semafoarele şi pe trotuarele lor, ori cea caricaturizată de mass-media occidentală.

Imegine din desfăşurarea lucrărilor

Proiectul a fost demarat în septembrie 2010, urmând ca, pe parcursul următorilor doi ani școlari, profesorii și elevii implicați să întreprindă cercetări și să reliefeze influențele orientale în diferite domenii de activitate precum: arhitectura, gastronomia, tradițiile și obiceiurile, muzica, limba și literatura țărilor respective. Conform programului prestabilit, sunt organizate reuniuni de lucru și de proiect care să pună în comun producțiile realizate de echipele implicate, fiind totodată prilej de cunoaștere nemijlocită a realităților din țările participante, a majorității oamenilor, a altor sisteme de educație, a altor familii care găzduiesc elevii, dar și frumusețile naturale și patrimoniul cultural al fiecărui popor. Limba franceză devine astfel un vehicul necesar și dezirabil pentru optimizarea situațiilor reale de comunicare în care se află participanții.
Este unul dintre cele mai mari şi importante proiecte educative pe care Seminarul le-a iniţiat în ultimii ani, obiectivele şi impactul contribuind la consolidarea dimensiunii europene a învăţământului seminarial buzoian, dovedind că şcolile teologice pot profita de oportunităţile oferite de Comisia Europeană – care finanțează proiectul – pentru a-şi afirma identitatea ortodoxă, pentru a dovedi preocupările pentru studiu şi cercetare, dar şi pentru a-şi ridica oferta educaţională la standardele cererii actuale. Ne bucurăm de entuziastmul și creativitatea elevilor voluntari,  de concursul echipei profesorale, în frunte cu direcțiunea, de sprijinul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și a Direcției Silvice din Buzău și nu în ultimul rând, de cel al părinților elevilor care primesc în casele lor elevi europeni care vină să descopere și să împărtășească ceea ce îi leagă de alți europeni, dincolo de orice pașaport cultural ori dogmatic. De aceea, considerăm că proiectul este al întregului liceu şi angajează pe toţi în mod direct sau indirect, fiind un prilej de mărturisire a educaţiei creştin-ortodoxe a întregii comunităţi implicată în educaţie.

 

Material realizat de Pr. prof. Cristian Marius Dima, coordonator proiect, coordonator activități formale și non-formale, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Chesarie Episcopul” Buzău

1 COMENTARIU

  1. Bravo! Trebuie sa recunosc ca sunt surprinsa, din partea Seminarului! Sunt mandra ca avem asemenea liceu in orasul nostru, cu astfel de profesori si elevi! Mi-ar placea sa invat si eu acolo!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.