Vine toamna sindicală...

Bani puţini pentru Educaţie, pe fondul lipsei acute de performanţă şcolară la toate palierele, finanţări cu pipeta în Sănătate. Noua strategie fiscal-bugetară pentru perioada 2012-2014, anunţată de guvernanţi, a provocat o reacţie firavă în zona sindicală. În Buzău, este încă aşteptată chemarea la luptă. Blocarea angajărilor, salariile de mizerie şi ameninţarea şomajului masiv nu au mobilizat încă sindicaliştii din sectorul bugetar. Dimpotrivă, resemnarea e cuvântul de ordine.

 

Dascălii pun eventuala accentuare a degradării învăţământului pe seama nealocării a cel puţin 6 la sută din PIB pentru Educaţie. Ion Dobre, liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SÎP) Buzău, crede că un exemplu este situaţia candidaţilor la Titularizarea pe catedrele din şcoli: „Îi acuzăm că au luat note mici dar nu ţinem cont de realitate, că nimeni nu este interesat să vină în învăţământ, la un salariu care este şi-aşa de mizerie.” Profesorul buzoian din fruntea mişcării sindicale şcolare îşi exprimă convingerea că „la începutul anului şcolar vom avea acţiuni care să atragă atenţia asupra nemulţumirii noastre”.

 

În ţara cu cei mai puţini bani alocaţi pentru Sănătate, asistenta buzoiană Mariana Munteanu, lider SANITAS, crede că toată lumea ar trebui să facă ceva, „pentru că, altminteri, ne vor decapita şi, la sfârşit, ne vor mulţumi. La noi este o situaţie şi mai dificilă, având în vedere desfiinţarea spitalelor şi personalul este foarte puţin numeric, încât abia asigurăm gărzile, nu cred că vom putea să facem nişte mişcări de stradă aşa încât să determinăm ceva. Avem experienţa ultimilor ani, când mişcări masive de stradă nu au fost luate în seamă.” Resemnarea sindicaliştilor din spitale mai are o explicaţie, în opinia liderului citat: „La momentul acesta, ca să încetăm activitatea, după ce bolnavii sunt atât de afectaţi şi vai de mama lor după desfiinţarea spitalelor – nu ştiu dacă putem să le mai facem asta oamenilor”.

 

Totodată, liderul Cartel Alfa Buzău, Vasile Minică, ne-a declarat că nu are semnale clare de la centru dar mizează pe o reacţie conjugată a sindicaliştilor, cel mai probabil în toamnă.

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.