Autoritățile de sănătate publică de la nivelul județului ne liniștesc. În Buzău, cel puțin, pentru moment nu există semnale că ne-ar paște o epidemie de rujeolă. De la începutul anului, în județ s-a înregistrat un singur caz de rujeolă confirmat serologic la o fetiță de un an și două luni care a călătorit în Turcia, ţară unde sunt sute de cazuri de pojar. La scurt timp de la venirea din străinătate, fetița s-a îmbolnăvit, fiind necesară internarea ei în spital. Copila a fost spitalizată în perioada 26-30 martie, cu o formă medie de boală.

În ceea ce privește vaccinarea împotriva rujeolei, la Buzău, au fost ceva probleme cu dozele de vaccin necesare imunizării bebelușilor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Buzău, Mihaela Voineagu, în 2010, vaccinul antirujeolic a lipsit din stoc circa 4 luni, timp în care vaccinarea copilașilor a fost sistată. În prezent, însă nu mai sunt probleme cu vaccinurile iar imunizarea decurge, conform programului.

Precizările oficialilor DSP Buzău vin după ce Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că România se află sub ameninţarea unei epidemii de rujeolă. De la începutul anului, în ţara noastră s-au înregistrat 254 astfel de cazuri, faţă de 180, în 2010.

Rujeola este o boală infecţioasă care se transmite extrem de repede, se caracterizează prin febră mare, erupție cutanată, tuse, secreţii nazale şi oculare. Afecţiunea poate provoca şi o serie de complicaţii între care otită, pneumonie ori meningită, în timp ce la gravide poate produce avort spontan.

De la începutul anului, în ţara noastră, cele mai multe cazuri de rujeolă s-au înregistrat în rândul comunităților de romi, pentru prevenirea unor focare și a unei epidemii, medicii recomandând vaccinarea populației.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.