Ultimii 12 pacienți de la Spitalul din Pârscov și-au făcut bagajele și au părăsit, astăzi, pentru totdeauna unitatea medicală în care au trăit în ultimii ani, spitalul în care au făcut rost de-o familie, au avut parte de o masă caldă, de îngrijiri medicale dar și de o alinare.

Pacienții aflati în ultima fază a bolii, au plecat pe rând, așa cum au venit. Au fost preluați de salvări și duși la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca și la căminul din Câmpeni, al Fundației Sfântul Sava.

Timp de mai multe zile, acești ultimi pacienți ai spitalului de la Pârscov au trăit în condiții grele, cu căldură la parametrii reduși, fără apă, fără lenjerii pe paturi și cu alimente primite din mila localnicilor și a preotului din comună. Din cauza stadiului avansat al bolii de care suferă ori pentru că nu au o pensie care să le asigure cazarea într-un azil, nimeni nu a vrut până astăzi să-i preia pe cei 12.

Până la urmă, după materiale de presă și intervenția secretarului de stat Raed Arafat, pentru cei 12 suferinzi s-a găsit o soluție, ei fiind preluați de Spitalul de la Săpoca și de căminul de bătrâni.

„Ieri a venit preotul şi câţiva localnici care le-au adus câte ceva de mâncare. Nu puteam să-i lăsăm în stradă. Am venit aici în fiecare zi şi am încercat să mai avem grijă de ei pentru că sunt ai nimănui. În ultimele zile, nu am mai avut lenjerie pentru paturi, au dormit pe saltea pentru că ea a fost predată de cei care o aveau în gestiune. La spălătorie nu mai lucrează nimeni și de aceea sunt atât de murdare rufele pacienților. Căldura s-a oprit în momentul în care celelalte clădiri din curtea spitalului au fost sigilate pentru că personalul a plecat la redistribuire”, a declarat astăzi Mia Șerban, o asistentă de la Spitalul din Pârscov

Pentru bătrânii de la Pârscov despărțirea de cele care i-au îngrijit a fost extrem de grea și emoționantă. Ioan Cojocau are 54 de ani în urmă cu circa 3-4 ani el a suferit un accident rutier în urma căruia a rămas epileptic. De trei ani, el este clientul fidel al spitalului de la Pârscov acolo unde a fost internat în mod repetat numai pentru a nu fi trimis pe drumuri. ”Ei au fost familia mea, plecarea mea e mai ceva ca moartea. N-am familie, ei erau familia mea, îmi va fi greu fără ei”, a declarat astăzi la plecare Ioan Cojocaru.

Zilele următoare, toate bunurile din saloanele spitalului de la Pârscov vor fi inventariate iar porțile centrului medical din Pârscov vor fi închise pentru totdeauna.” Mâine mergem la spital și preluăm toata gestiunea, o predăm la Primărie, urmează să luăm aparatura, preluăm, conservăm până când găsim pe cineva să-l preia să-l transforme în spital. Ne-am gândit să facem un anunț poate se oferă vreun investitor să preia să nu lăsăm clădirile ale nimanui. Daca le lăsăm, se strică tot. Nu ne gândeam că un spital făcut în 2007 se va desființa atât de repede” a declarat astăzi primarul comunei Pârscov, Gheorghe Sturzu.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.