Bucuria de la sfârşitul liceului e şi o formă a celebrării ieşirii din... sărăcie

Judeţul Buzău este în topul sărăciei naţionale, conform situaţiei statistice din Programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu”. Astfel, ca număr de dosare depuse pentru ajutorul de 180 de lei, acordat liceenilor din familiile cu venituri modeste, Buzăul se află pe locul 10, după şase judeţe din zona Moldova, alte două din Oltenia, plus Maramureşul. Zonele sărăciei sunt deja consacrate de astfel de topuri, diferenţele fiind enorme între acestea şi Constanţa, Cluj, Braşov sau Timiş, care au un număr mic sau foarte mic de solicitanţi.

 

Din totalul de 120.987 dosare depuse la nivelul întregii ţări, Buzăul adună 3297 de solicitanţi, elevi de liceu care provin, aşa cum arată declaraţiile notariale şi adeverinţele de venit depuse la dosar, din familii în care media pe membru a veniturilor brute lunare este între zero şi 150 lei. Toţi cei aproape 3300 de elevi buzoieni, declaraţi eligibili în Programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu” devin automat beneficiari direcţi, ca urmare a deciziei luate de ministerul Educaţiei vineri, 28 octombrie a.c.

 

Fondurile aprobate Ministerului Educaţiei pentru „Bani de liceu” sunt de aproximativ 275.000.000 lei. Liceenii vor primi suma de 180 lei pe întreaga perioadă a cursurilor şcolare, inclusiv în timpul pregătirii şi susţinerii examenului de bacalaureat sau de diplomă, respectiv în perioada practicii în producţie. Fondurile sunt alocate de către MECTS şi vor fi distribuite beneficiarilor de către unităţile şcolare la care aceştia şi-au depus dosarul. Autorităţile locale pot efectua anchete sociale pentru verificarea veridicităţii declaraţiilor de venit si a celor referitoare la bunurile familiei, în cazul elevilor care solicită sprijin financiar.
Potrivit calendarului de desfăşurare a programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu”, depunerea eventualelor contestaţii este prevăzută pentru perioada 28 octombrie – 2 noiembrie, iar soluţionarea lor pentru intervalul 2 – 6 noiembrie. Atât depunerea, cât şi soluţionarea contestaţiilor se fac la nivelul comisiilor organizate în cadrul inspectoratelor şcolare judeţene. Listele sunt publice pe adresa http://baniliceu.edu.ro/.

 

S.D.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.