Vigilenţă la supravegherea Bacalaureatului

Aproape 4000 de absolvenţi de liceu din judeţ sunt aşteptaţi astăzi la prima din cele trei probe scrise ale Bacalaureatului, o sesiune care se anunţă a fi foarte slabă sub aspectul notelor, conducerea Ministerului Educaţiei dorind o imagine cât mai apropiată de nivelul de pregătire al candidaţilor la diplomă. Autorităţile şcolare buzoiene s-au conformat dorinţei ministrului, dar dotarea cu camere video nu este suficientă pentru supravegherea tuturor sălilor de examen.

 

Soluţia adoptată de cei din Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) este de a instala, prin rotaţie, camerele video luate cu împrumut de la Prefectura Buzău, şefa şcolilor, Florina Stoian, considerând că, astfel, va reuşi ca, în fiecare din cele 13 centre de examen, se va reuşi monitorizarea video a desfăşurării probelor. În schimb, s-a creat şi o „mişcare de rezistenţă” împotriva supravegherii video a Bacalaureatului. În Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu”, au circulat liste cu semnături de împotrivire faţă de măsura monitorizării video, Florina Stoian admiţând că, în astfel de situaţii, va discuta problemele cu cei care nu doresc supravegherea video.

 

Dacă la „Hasdeu”, directorul are culoarea politică a unui partid din opoziţie, respectiv PNL, sunt licee centre de examen care au direcţiuni „colorate” PDL, în care instalarea camerelor video nu a întâmpinat o opoziţie reală. Faptul că, experimental, anul trecut, în liceele din ţară, în care s-a făcut monitorizarea video a Bacalaureatului, s-au înregistrat procente de promovare de 3-10%, a încurajat autorităţile din învăţământ să generalizeze experimentul. Primăria Buzău, solicitată să doteze liceele cu aparatură, şi-a declinat obligaţia pretextând că nu are fonduri prinse în buget pentru astfel de cheltuieli. Astăzi, după proba scrisă de Limba şi literatura română, probabil IŞJ va comunica în care dintre centre s-a reuşit supravegherea video.

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.