Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”, convocată marți de președintele Petre Emanoil Neagu, a fost încă un prilej de discuții în contradictoriu între primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, pe de o parte, și directorul general al Companiei de Apă Buzău, Ionel Tescaru și restul reprezentanților unităților administrativ teritoriale membre în ADI, pe de altă parte.
Reprezentantul municipiului Buzău a fost de acord în principiu cu punctele aflate pe ordinea de zi până când s-a pus problema aprobării bugetului de venituri și cheltuieli al Companiei de Apă, poriect la care Constantin Toma s-a opus. Văzându-se singur în această situație, Toma le-a mulțumit ironic celorlalți primari prezenți în sală acuzându-i că ridică mâna la comandă, de frică.
Discuțiile mai aprinse au continuat apoi pe rând cu directorul general al Companiei de Apă, Ionel Tescaru dar și cu președintele ADI „Buzău 2008” Petre Emanoil Neagu.
Toma i-a reproșat lui Tescaru că „otrăvește” lumea cu bună știință prin refuzul de a înlocui peste 35 de kilometri de conductă de azbest prin care este livrat la această oră serviciul de alimentare cu apă.
„O să scot lumea în stradă și o să intrăm peste ei peste domnul Neagu și peste domnul Tescaru”a amenințat Constantin Toma.
În replică, directorul CAB, Ionel Tescaru i-a explicat lui Toma că nu mai există decât aproximativ 5 kilometri de astfel de conductă. Pentru că nu au picat nicicum de acord, Ionel Tescaru i-a propus primarului municipiului Buzău constituirea unei comisii din care să facă parte reprezentanți ai Companiei de Apă și ai Primăriei Buzău, care să meargă împreună în teren pentru a inventaria la fața locului conductele la care primarul Constantin Toma face referire.
Nici președintele ADI „Buzău 2008” Petre Emanoil Neagu și nici ceilalți primari prezenți nu au scăpat de furia de moment a primarului municipiului Buzău.
Neagu a fost „certat” de Toma că nu îl privește în ochi când votează și că nu îi contabilizează votul, acesta explicându-i primarului municipiului Buzău că nu el este cel care numără voturile, ci alte persoane consemnează acest lucru.
Totodată, primarul comunei Movila Banului, Romeo Moise, a răspuns acuzațiilor lansate de primarul Constantin Toma, spunându-i că rețelele de alimentare cu apă sunt publice și că ar trebui să facă ceea ce a propus directorul CAB, Ionel Tescaru, adică să inventarieze tipurile de conducte care sunt folosite la distribuția apei iar acolo unde sunt identificate conducte din azbest să se prevadă bani pentru înlocuirea lor.
În final, Constantin Toma a susținut că dacă lucrurile vor continua așa, municipiul Buzău se va retrage din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”.
„Chiar dacă sunt un om mai rușinos azi nu are de să mi fie rușine. Nu vreau să intru în polemică, e o interpretare a domnului primar, este părerea sa și eu cred că tot ce s-a întâmplat astăzi este în interesul tuturor buzoienilor. Azi s-a declanșat procedura legală pentru a se desemna reprezentanți la Compania de Apă, punct la care și-a dat acordul și Primăria Buzău, a fost desemnat un Consiliu de Administrație provizoriu și ca și premieră nu va mai face parte din acest consiliu Directorul General al CAB, domnul Tescaru deci nu se mai poate vorbi ca are cineva un parti-pris cu cineva. A fost votat bugetul și indicatorii ADI Buzău 2008, bugetul și indicatorii Companiei de Apă, mai departe este de competența Adunării Generale și a Consiliului de Administrație. Eu cred că lucrurile sunt în normalitate și cred că azi s-a ajuns la un consens ca reprezentanții Companiei de Apă și ai Primăriei să facă o inventariere a celebrelor conducte de azbociment și vom vedea care este adevărul iar acestea să fie înlocuite” a precizat la final Petre Emanoil Neagu.
În ceea ce privește posibila retragere din ADI „Buzău 2008” a municipiului Buzău, Petre Emanoil Neagu a spus că nu crede ca municipalitatea să facă un asemenea pas.
„Eu cred că glumiți cu retragerea Buzăului din ADI. Nu este vorba despre orgolii și ADI nu va avea nimic de pierdut în acest caz ci cei care vor avea de pierdut vor fi cetățenii Buzăului. Ne place să fim europeni dar trebuie să ne raportăm și la aceste rigori ale Uniunii Europene pentru că sunt foarte clare condițiile în care se pot obține fondurile, cum se pot face investițiile și este o regulă foarte clară pe care trebuie să o respectăm și cred că și Primăria Buzău o va respecta”, a încheiat președintele ADI, Petre Emanoil Neagu.
Ceva mai calm decât în timpul ședinței, primarul Constantin Toma a afirmat: „Nu am de ce să mai discut cu domul Ciolacu. Mergem înainte, nota bene, partea bună a acestei ședințe este că s-a început procedura de alegere a administratorilor pentru că din această lună administratorii nu mai aveau voie să fie acolo. E bine că s-au numit acești administratori provizorii și e bine că se va începe procedura de alegeri. Partea proastă e că nu se respectă nimic din doleanțele buzoienilor legat de calitatea și prețul apei și de cheltuirea banului public doar în interesul unora. Le-am spus primarilor că este o rușine această ședință pentru că ei votează împotriva unor normalități. S-a aprobat acest buget pe 2018 cu care ne vom întâlni în AGA și va fi același circ ca anul trecut dar sunt peste 200 de milioane de euro care vor veni din care ar trebui si municipiul Buzău să se înlocuiască cu acte aceste conducte de azbociment. Revoltat, am spus că mă voi opune să facem aceste investiții prin Compania de Apă pentru că nu suntem ascultați. Dacă vor insista din 2020, dacă voi mai fi primar deși nu îmi doresc, voi solicita să nu mai facem parte din ADI „Buzău 2008” și să își facă domnii primari cu domnul Neagu și cu domnul Tescaru un ADI separat. Noi ne vom face o altă companie și ne vom dezvolta mai bine .”
Tomiță se luptă cu morile de vânt. Nu știe sau ignoră faptul că scamatoria ADI este impusă de UE ca o condiție pentru accesul la finanțări europene. Cine nu se asociază nu primește bani europeni. Dar de ce procedează ei așa? Pentru că aceasta este strategia „deștepții” să acapareze serviciile publice vitale ale „proștilor”, ca să-i aibă la cherem și totodată să le încaseze banii pe termen lung, pentru apă, gaz, curent. Deja în casele românilor robinetul de gaz e al Gas de France, numită Engie, fostă Suez Gas, ca să nu se prindă fraierii; becul ni-l aprinde madam Rothschild, iar apa în București și în alte orașe este furnizată de (Țe)Apa Nova(Franța). După „copiii din flori europene” ADI cresc mai mari în județe, urmează ca băieții deștepți să și le adjudece și pe astea. De aici vine puterea lui Coțcaru. I-a ajutat pe Europeni să pună laba pe Compania Buzăului, îi ajută să o mărească în județ iar când va fi luată de o firmă „deșteaptă” el va rămâne omul drag al străinilor cu o leafă de trei ori mai mare și reprezentant al acționarului majoritar, când nu îl va mai durea nici în cot de ce zic primarii, președintele de județ sau cetățenii Buzăului.
Vedem ca primaria din Berca nu face parte din asociatie. Si atunci de ce li se promite locuitorilor din comuna ca demersul pentru prelungirea liniei 6 pana la Berca este aproape de realizare. Sau este tot o pacaleala a administratiei din Berca asa cum ne-am obisnuit de ceva timp. Mai e putin pana departe!
Este minciună că mai sunt 5km de țeavă de azbest în pământ numai pe str Dorobanți stiu că sunt 2-3km pentru că atunci când Să înlocuit coloana cea veche a rămas în pământ