Vicepreședintele PNL, senatorul Cristi Bîgiu, a condamnat astăzi modul în care partidul de guvernamânt încearcă să rămână la putere, aducând în discuție recent adoptata lege care prevede ca alegerea primarilor să se facă dintr-un singur tur.

Bîgiu a arătat că prin noua lege primarii actuali vor putea să își adjudece mai ușor un nou mandat, însă repezentativitatea lor nu va mai fi ca atunci când aleșii erau votați din doua tururi de scrutin.

”Cei din partidul de guvernământ au o singură grijă, aceea de a se conserva la putere și pentru aceasta și-au trecut legea privind alegerea primarilor din primul tur. Se vorbește că va fi mai ușor să câștige primăriile cei aflați în funcție și este adevărat. Însă, cei care vor pierde aici, vor fi cetățenii. Orice stat care respectă democrația încurajază sistemul de vot din două tururi și toți experții în  sisteme electorale au spus că acest sistem este cel mai frustrant și cel mai nedemocratic”, a declarat liberalul Cristi Bîgiu.

Senatorul liberal Cristi Bîgiu a mai arătat că în virutea noii legi este posibil ca viitorii primari să fie aleși cu ajutorul unui procent foarte mic din populația cu drept de vot.

”Gândiți-vă că într-o localitate, o prezență bună la vot într-un ciclu electoral normal este undeva la 50%. Gândiți-vă că la 7-8 candidați putem avea un ales cu 10-12% sau poate chiar mai puțin. Ce reprezentativitate va putea avea un asemenea primar? ”,  a încheiat Cristi Bîgiu.

 

Ciprian STERIAN

[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/06/Cristi-Bigiu-vot-singur-Tur.mp3|titles=Cristi BIGIU]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.