Ion Dobre, lider SÎP, temător

După ce a prelungit de două ori termenul de strângere a semnăturilor pentru adeziune la o eventuală grevă generală, Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar (SÎP) Buzău a intrat în criză de inspiraţie şi aşteaptă alegerile pentru şefia federaţiei de care aparţine, ca să decidă care ar putea fi calendarul protestelor.

Deşi ar avea o susţinere de aproape 70 la sută din judeţ, pentru declanşarea unei greve care să boicoteze examenele naţionale din iunie sau încheierea anului şcolar, SÎP Buzău profită de indecizia de la centru şi continuă în ritm alert lucrările pentru deschiderea, pe 1 iunie a.c., a pensiunii din fosta tabără Harţagu. Ion Dobre, lider SÎP, speră să scoată un preţ modic pentru cazarea în locaţie, totul depinzând de cât de jos vor scoate cheltuielile cu electrificarea, având în vedere că pensiunea este departe de ultimul stâlp al reţelei electrice din zonă, iar curentul va fi generat de motoare pe combustibil. Un preţ estimativ este de 25 ron pe cameră.

Temerile din judeţ sunt că noile alegeri din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care se vor desfăşura la jumătatea lunii în curs, vor „îngălbeni” mişcarea sindicală. Fenomenul „îngălbenirii sindicatelor” („yellow unions”) a fost numit ca atare în Statele Unite ale Americii, terminologie importată şi de comentatorii din mass media românească. Sindicatele îngălbenite sunt, cum spun americanii, organorganizaţii în primul rând neafiliate la federaţii internaţionale şi, în al doilea rând, de cele mai multe ori create de patroni sau manageri spre propriul beneficiu. Pe româneşte, într-o apreciere pe care ne-a sugerat-o însuşi Ion Dobre, sindicalismul devine, la nivelul conducerilor centrale din federaţii sau confederaţii, o „cooperativă” controlată de birourile operative sau colegiile liderilor, care pot jongla cu presiunile exercitate în mişcările de protest ale membrilor, pentru a-şi rezolva afacerile personale, la negocierile cu patronatul.

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.