O temă la modă în aceste zile, cea a spitalelor desființate și urmările care rezultă în urma acestui proces dictat de ministrul Sănătății, a fost subiect de discuție și în ultima conferință de presă susținută vineri de conducerea Organizației Județene a PSD Buzău. Atât liderul filialei, Constantin Boșcodeală cât și Victor Mocanu, președintele Consiliului Județean Buzău, și-au manifestat îngrijorarea față de soarta sistemului medical românesc dar mai ales a populației, a cărei stare de sănătate s-ar putea degrada considerabil în urma desființării a zeci de spitale din întreaga țară.
Boșcodeală dar și Mocanu au spus deopotrivă că proiectul transformării spitalelor din județul Buzău în cămine de bătrâni este eșuat din fașă, adăugând că nu vor fi bani pentru susținerea financiară a azilurilor.
”Măsura luată de Ministerul Sănătății privind transformarea celor trei spitale în cămine de bătrâni e greșită și nu va avea un suport financiar, în viitor. Dacă în 2011 sunt prevăzute anumite fonduri pentru susținerea lor, în perioada următoare nu se știe și comunitatea unde-și are sediul acest spital, nu va avea posibilitatea finanțării obectivului”, a spus Victor Mocanu.
Tot președintele Consiliului Județean Buzău a declarat că alta ar fi fost soarta celor trei unități medicale, cea de la Pârscov, cea de la Pătârlagele și de la Vintilă Vodă, dacă ar fi fost transformate, nu în aziluri de bătrâni, ci în centre medico-sociale: ”propunerea era ca aceste spitale să fie centre medico-sociale, prin preluarea de către DGASPC. Aveam aparat de specialitate bine pregătit și posibilitățile financiare de susținere a acestor trei unităti ar fi fost altele. Ce s-a întâmplat e greșit de la cap la coadă.”
La rândul său, liderul PSD Buzău, Constantin Boșcodeală susține că măsurile din sănătate ar putea lovi și alte spitale decât cele trei aflate inițial pe lista neagră a ministrului Sănătății: ”Ne e frică să nu se desființeze și Spitalul Județean. Eu am încredere în actul medical și în spitalele buzoiene. Drept dovadă, vă spun că soția mea a născut în 2009 la Maternitatea Buzău, băiatul meu a fost operat de polipi la Spitalul Județean. Iată că, deciziile se iau sus iar lucrurile urâte se întâmplă aici, între noi”.
În județul Buzău, de la 1 aprilie, trei spitale s-au închis, respectiv cel din Pârscov, Pătârlagele și Vintilă Vodă, propunerea ministrului Sănătății, fiind ca cele trei unități să fie transformate în aziluri de bătrâni. În fapt, doar obiectivul din Vintilă Vodă va fi, în final, așezământ pentru vârstnici, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecției Sociale încheind cu administrația locală contract de finanțare în valoare de 2.188.461 de lei pentru perioada 1 aprilie 2011 – 31 decembrie 2013. Conform proiectului, centrul va avea o capacitate de 47 de locuri şi 24 de persoane angajate.
Celelalte două spitale închise, de la Pârscov și Pătârlagele, vor rămâne, nu se știe până când, cu lacătul pe uși, autoritățile locale nefiind de acord cu propunerea de transformarea de aziluri de bătrâni.
Cristina DINULESCU
[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/04/bosco-spital.mp3|titles=Constantin BOSCODEALA]
[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/04/mocanu-spital.mp3|titles=Victor MOCANU]

2 COMENTARII

  1. BAI…E.DILULE nu te mai sforta atit ca se vede ca nu cunosti situatia si te manifesti adica te exciti artificial.CUM POTI SA AFIRMI CA SE DESFIINTEAZA SPITALUL JUDETEAN ori ai vreo temere ca ramine fara servici ala cu cercel ,hinu lu matale ,oi fi tu DR in inginerii financiare,dar aici fi responsabil ca noi am inteles ca esti ceva ..om politic ..in devenire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.