Vizita celor doi evaluatori UNESCO în Ținutul Buzăului s-a încheiat, duminică, când aceștia au prezentat câteva concluzii la finalul vizitei premergătoare întocmirii raportului pe baza căruia board-ul UNESCO va decide dacă va acorda sau nu „Ținutului Buzăului” titlul de Geoparc Global.
Potrivit declarațiilor celor doi evaluatori Buzăul are șanse mari să obțină mult așteptata certificare chiar dacă, potrivit evaluatorului olandez, mai sunt lucruri de făcut în domeniul infrastructurii.
„Cred că acest geoparc are un mare potențial și echipa a făcut un pas important alături de populația locală și cred că următorul pas care trebuie făcut este de a face o mai buna infrastructură în zona pentru că este oarecum greu de ajuns în unele locuri iar zona are un mare potențial de a atrage oamenii. Ne gândim la drumuri, la accesibilitate, la centre de vizitare ca cele pe care le-am văzut care sunt extraordinare”, a spus Margaretha Roelfs, evaluator UNESCO.
Președintele Asociației „Ținutul Buzăului”, Răzvan Popa cel care alături de profesorul Alexandru Andrășanu de la Universitatea București și de președintele ANTREC Buzău Cristina Partal au avut în 2007 ideea transformării Ținutului Buzăului în geoparc și care s-a aflat în ultimele zile alături de cei doi evaluatori a povestit cum a decurs vizita în teren.
„Am avut o întâlnire la CJ cu staff-ul, cei 18 primari și membri consultativi ai geoparcului, am prezentat proiectul din 2007 după care am plecat pe teren și ne-am întâlnit cu antreprenori, profesori, primari localităților din ținut din nou la fața locului și am vizitat foarte multe sit-uri naturale Vulcanii Noroioși, Domurile de sare, punctele de vizitare pe care le-am făcut de-a lungul timpului. Nu s-a evaluat atât caracterul natural al zonei cât proiectele noastre, interpretarea, cum a fost implicată comunitatea locală, traseele, proiectele educaționale pe care le-am avut. Tot timpul a fost o discuție”, a spus Răzvan Popa.
Evaluatorul grec Ilias Valiakos s-a declarat plăcut surprins de ceea ce a găsit la Buzău și a declarat că nu există o rețetă pentru un geoparc perfect.
„Înainte de a vă prezenta o lista a obiectivelor de făcut( to do list) vreau sa va spun mai bine ce am găsit aici. Am văzut în ultimele 4 zile niște lucruri extraordinare. Infrastructură în curs de realizare, centre de informare realizate pe o tehnologie ultramoderna combinată cu elemente tradiționale ceea ce pentru mine a fost o noutate pe care nu am văzut-o la alte geoparcuri aceea de a combina tehnologia nouă cu lucrurile tradiționale. Mi-a plăcut asta foarte mult. Am văzut niște panouri impresionante cu un design smart care atrag oamenii către alte puncte din geoparc și care ajută astfel la prelungirea șederii turiștilor aici. Este un teritoriu cu un potențial imens și au fost făcute lucruri impresionante aici dar în lumea geoparcurilor nu există geoparcuri perfecte ci mereu este nevoie de îmbunătățiri. Nicăieri nu este un geoparc perfect. Lucrul bun este că oamenii care lucrează în teritoriu au înțeles exact ce trebuie făcut, politicienii par responsabilii pentru ce se întâmplă și oamenii par a ști exact ce trebuie făcut, au o hartă a ceea ce trebuie făcut și par să se țină de ea indiferent câți ani va dura. Aceasta este idea de geoparc- totdeauna să devii mai bun. Dacă Buzăul va deveni un geoparc, peste patru ani alt evaluator va veni și atunci vi se va spune că trebuie făcute și alte lucruri. De aceea un geoparc nu doarme niciodată. Totdeauna este o competiție să faci lucrurile bune”, a spus Ilias Valiakos.
Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu a ținut să mulțumească la rândul său inițiatorilor proiectului și celor doi evaluatori care au străbătut „Ținutul Buzăului” în ultimele patru zile
”Eu aș vrea să mulțumesc în numele locuitorilor din geoparc Asociației Ținutul Buzăului, domnului profesor Alexandru Adrășanu și doamnei Cristina Partal pentru că fără idea lor din urmă cu 14 ani nu am fi putut fi astăzi aici. Mulțumesc de asemenea, celor doi evaluatori care au avut răbdare cu noi în aceste zile și sper să fi realizat că oamenii din Ținutul Buzăului sunt oameni cu suflet care iubesc locurile natale și care doresc să renască această zonă și își doresc, cel puțin la fel ca și mine, ca Ținutul Buzăului să primească acreditarea UNESCO pentru că din momentul acela va începe adevărata renaștere. Cred că cu toții am înțeles că responsabilitatea acum nu este decât la noi. Îmi doresc din tot sufletul ca să am ocazia, chiar dacă nu voi mai fi președinte al CJ, ca peste 4 ani să primim o vizită de la UNESCO pentru revalidarea și reacreditare. Pentru a face asta însă trebuie să ne dăm seama ca nu depinde decât de noi”, a spus președintele Consiliului Județean Buzău Petre Emanoil Neagu.
Profesorul Alexandru Andrășanu de la Universitatea București, inițiator al proiectului, este convins că după raportul celor doi evaluatori Ținutul Buzăului va deveni cel de-al doilea Geoparc Global din România după Țara Hațegului.
„Trebuie să fim optimiști! Cu multă tenacitate se poate face acest lucru în ciuda pesimismului care ne caracterizează. Întotdeauna așteptăm să vină cineva să facă ceva să ne fie mai bine. Noi suntem acei cineva și cu oamenii din zonă. Avem tenacitatea necesară pentru că am început acest proiect în 2007 și îl vom continua. Eu sunt aproape sigur…. Șansele sunt foarte mari ca să avem două geoparcuri UNESCO în România”, a spus profesorul Alexandru Andrășanu.