Şeful de promoţie de la "Hasdeu" a ratat "10 pe linie" la Bacalaureat, dar e student la Oxford

Într-un top naţional al liceelor, întocmit de gandul.info după criteriul ultimei medii de admitere în clasa a IX-a, în urma repartizării computerizate, Buzăul este reprezentat de Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu” şi Liceul Pedagogic „Spiru Haret”. „Reparând” informaţia lansată de colegii de breaslă din Capitală, topul respectiv ar trebui să încludă şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. Considerată astfel, performanţa învăţământului buzoian trebuie transferată, de fapt, şcolilor generale din care provin elevii admişi cu notele cele mai mari.

 

Aşa cum se poate consulta şi pe admitere.edu.ro, la Colegiul „Hasdeu”, ultima medie de admitere a fost 9.21, la specializarea „filologie” (locul 15 în respectivul top 100). La Colegiul „Eminescu”, ultima medie, 8.57, a fost a unui candidat admis la aceeaşi specializare (un loc 68 în topul amintit, dar în care colegiul buzoian nu este menţionat). Liceul Pedagogic şi-a completat ultimul loc, de la specializarea „matematică-informatică”, cu media 8.46 (locul 86 în top).

 

Facile şi conjunctural întocmite, astfel de topuri reclamă ceea ce, în tradiţie obştească, mai înseamnă încrede în elitele învăţământului local. Pe de altă parte, luate „la suprafaţă”, ele întreţin goana după calificativul „Foarte bine” şi după nota 10, o goană care naşte monştri în învăţământul primar şi gimnazial. Nu trebuie omis, în astfel de reprezentări mediatice, faptul că, fără un concurs autentic, admiterea în liceu a devenit un simulacru de competiţie, iar efectele ei se propagă în viitorul unui sistem de învăţământ înţeles ca fiind „falimentar” de majoritatea opiniei publice.

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.