Screenshot din "The Great Debaters" (2007), un film foarte cunoscut liceenilor buzoieni din cluburile "debate"

Ministerul Educaţiei a transmis o adresă către Inspectoratul Şcolar prin care solicită instituţiei buzoiene să promoveze şi să încurajeze înscrierea liceenilor în Campionatul naţional de dezbateri educaţionale, „Tinerii dezbat”, o competiţie care a dat un român campion european şi internaţional, la Oxford.

O competiţie foarte populară în Occident, „debate”-ul a prins şi în şcolile din România anilor 2000, în judeţ existând mai multe cluburi de dezbateri în cadrul liceelor. De altfel, o formă adaptată a argumentării de tip „debate” se regăseşte ca probă de limbă şi comunicare în examenul de Bacalaureat. Aşa cum anunţă organizatorii, competiţia urmăreşte conştientizarea de către tineri a valorilor cetăţeniei democratice, prin înţelegerea informală a realităţilor sociale, dezbaterea argumentată şi exersarea atitudinii tolerante şi deschise faţă de diferenţele sociale, etnice, economice, de sănătate, gen etc. care pot constitui bariere în comunicare. În perioada 27 aprilie – 10 mai 2011, unităţile şcolare sunt invitate să se înscrie în competiţie, persoana de legătură fiind un inspector de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar.

Românii au talent şi la „debate”. Dan Cristea, în echipă cu Nicoleta Lupea, a câştigat campionatul european din Estonia şi turneul de dezbateri de la Oxford, cu peste o mie de concurenţi din 46 de ţări. Între timp, Dan Cristea a ajuns avocat, iar Nicoleta Lupea este bursieră în SUA.

Pentru interesaţi, un mesaj al campioanei mondiale, în acest sens:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.