Tunelul spre Dâmbroca

 

Autorităţile judeţene pregătesc terenul pe care, mâine, Mihai Răzvan Ungureanu urmează să-şi ia “botezul” de premier ieşit în vizită de lucru. Azi după-amiază, drumul de importanţă vitală pentru localnicii de pe ruta Vadu Paşii – Săgeata a fost redat circulaţiei graţie unui traseu ocolitor, pe “tuburile” care traversează râul Buzău, în zona industrială, după podul de la Avicola, traseu de altfel interzis folosirii publice.

Drumul ocolitor "pe tuburi"

Lupta cu nămeţii pe ruta Vadu Paşii-Stănceşti-Dâmbroca-Borduşani-Săgeata s-a încununat, ieri, cu o mică victorie care a dus la reluarea legăturilor cu municipiul Buzău, dar localnicii numără deja o săptămână de sinistrare. “Tunelurile” prin care este aşteptat să treacă, mâine, noul premier al României, sunt săpate în troiene de peste 6 metri. Nu aceasta este grija cea mare a localnicilor, obişnuiţi cu astfel de “pedepse” din cer, ci redarea curentului electric.

 

Vântul puternic a forţat ruperea a mii de kilometri de cablu electric, îngreunat şi de gheaţa depusă după relativul dezgheţ de acum câteva zile. Cadrele metalice au cedat şi chiar stâlpi din beton armat au fost doborâţi de vijelie. Localnicii spun că nu li s-au dat speranţe că vor avea curent electric foarte curând. Unele autorităţi comunale au lăsat de înţeles că acest lucru ar putea să dureze până de Paşti, deşi au fost demarate lucrările de montare a suporţilor metalici pe stâlpii rămaşi pe verticală.

Cablurile electrice sunt la pământ sau în nămeţi

 

Pe de altă parte, zăpada a îngropat cablurile rupte iar recuperarea acestora, verificarea reţelelor aparent neafectate şi înlăturarea dezastrului vor lua mult timp până când se va putea vorbi de o revenire la normal. În unele sate afectate, furtul de cablu electric duce deja la situaţii tensionate între autorităţi şi localnici.

 

Dezastrul din judeţ va avea efecte pe termen lung. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu ar putea deveni un nou „Băsescu la Buzău”, în ochii celor care îşi amintesc vizitele dese, unele inopinate, toate spre deliciul public şi creştere de capital electoral, pe care încă preşedintele românilor le făcea pe vremea reparării podului de la Mărăcinei şi a construcţiilor de case pentru sinistraţii din Moldova, după inundaţiile din 2005.

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.