19 dintre vamesii de la Biroul Vamal Otopeni, trimişi în judecată în anul 2007 pentru luare de mită, au fost condamnati de Tribunalul Buzău la câte 4 ani de închisoare cu executare iar un singur inculpate a fost condamnat la 2 ani si 10 luni de inchisoare. Potrivit Tribunalului Buzău, decizia în cazul celor 20 de vameşi acuzaţi pentru peste opt mii de fapte de corupţie, poate fi atacată cu apel. Conform sursei citate, judecătorii Tribunalului Buzău au decis ca 19 vameşi să fie condamnaţi la pedepse de câte patru ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi pentru o durată de doi ani. Un alt vames a primit o pedeapsă de doi ani şi zece luni de închisoare si interzicerea unor drepturi pentru un an. În cazul celui de-al 21-lea vameş, instanţa a decis încetarea urmăririi penale, întrucât a decedat între timp. Totodată, Tribunalul Buzău a dispus menţinerea sechestrului asigurator şi confiscarea sumelor de bani asupra cărora s-a dispus înfiinţarea popririi în cursul urmăririi penale şi care au făcut obiectul infracţiunilor de luare de mita şi de primire de foloase necuvenite. Toţi vameşii au fost obligaţi de instantţă la plata a câte 4.000 de lei, cheltuieli judiciare către stat.

Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis în judecată în decembrie 2007, 21 de lucrători din cadrul Biroului Vamal Otopeni,  acuzaţi că ar fi primit mită peste 80.000 de lei. Vameşii au fost acuzaţi că între 2005 – 2006 au comis peste opt mii de fapte de corupţie, respectiv luare de mită şi foloase necuvenite, pentru care ar fi primit suma de 81.470 lei.

Anchetatorii au stabilit că în cadrul Biroului Vamal Otopeni darea şi luarea de mită devenise un obicei. Pentru banii primiţi, vameşii efectuau controale mai rapide şi treceau cu vederea eventualele nereguli din actele ce însoţeau marfa. Pe parcursul anchetei, s-a constatat că deşi la Biroul Vamal Otopeni îşi desfăşurau activitatea 54 de firme de comisionariat vamal, doar angajaţii a două dintre acestea ofereau bani în mod frecvent persoanelor puse sub acuzare.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.