UPDATE 08:50: Doi dintre cei mai importanţi membri ai grupării destructurate ieri de ‎poliţiştii şi procurorii de la Buzău au primit ordonanţe de reţinere. ‎
Este vorba despre gălăţenii Vasile Basalîc şi Mihai Ciocîrlan, ambii ‎acuzaţi de contrabandă de ţigări, alcool şi petarde. Ei au fost ridicaţi ieri din ‎locuinţe, în urma unor percheziţii realizate la Galaţi şi Buzău, şi duşi la ‎Poliţie pentru audieri. În urma cercetărilor, pe numele celor doi au fost emise ‎ordonanţe de reţinere. ‎

UPDATE: Polițiștii și procurorii din Buzău au efectuat astăzi 12 percheziții în municipiul Buzău, trei în localitatea Rușețu iar cinci la galați, vizată fiind o grupare formată din cel puțin 9 indivizi din cele două județe care se ocupau cu contrabanda de țigări, alcool și petarde.
Numai astăzi, anchetatorii au ridicat de la locuințele contrabandiștilor 350 de mii de țigarete, peste 2.000 de litri de băuturi alcoolice, aproape 11 mii de obiecte pirotehnice  şi mai multe înscrisuri privind acte de comerţ cu astfel de produse. Monitorizarea indivizilor a început în urmă cu mai multe luni. La începutul primăverii, oamenii legii au ridicat și reținut 2 indivizi în locuințele cărora au fost descoperite 40 de mii de țigarete de contrabandă dar și două mașini folosite la comiterea de infracțiuni, autoturisme care au fost indisponibilizate.
Pentru că cercetările au scos la iveală că gruparea de infractori este mult mai mare, polițiștii și procurorii au continuat cercetările iar astăzi au descins în 20 de locuințe, proprietatea contrabandiștilor ori locuințe sau anexe închiriate în care era depozitată marfa de contrabandă.
În total, astăzi, oamenii legii au   ridicat peste 360.000 de ţigarete de diferite mărci, pachetele fiind atât cu banderole de marcaj de provenienţă moldovenească, cât şi fără banderole.  De asemenea, a fost ridicată cantitatea de 2.395 de litri băuturi alcoolice în recipiente fără banderole de marcaj, peste 10.700 de articole pirotehnice, precum şi mai multe înscrisuri privind acte de comerţ cu astfel de produse. Totodată, s-a dispus măsura indisponibilizării a două autoturisme folosite la săvârşirea de infracţiuni.

În urma descinderilor de astăzi, doi gălăţeni, în vârstă de 39 şi 50 de ani, au fost conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, pentru a fi audiaţi de procurorul D.I.I.C.O.T, cel mai probabil aceștia urmând să fie reținuți în cursul serii. Indivizii alături de alți șapte cunoscuți, sunt suspectați că, în perioada decembrie 2010 – 2011, au transportat şi comercializat ţigarete de contrabandă pe raza judeţelor Galaţi şi Buzău. Prejudiciul în urma contrabandei făcute de indivizii din cele două județe nu a fost stabilit până acum.
Cei 9 contrabandiști prinși de oamenii legii din Buzău vor fi cercetați pentru contrabandă, deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător şi asociere la un grup în vederea săvârşirii de infracţiuni, dosarul fiind declinat spre competentă cercetare Biroului Teritorial Buzău al D.I.I.C.O.T..

 

 

11: 06 Percheziţii în această dimineaţă în judeţele Buzău şi Galaţi, vizaţi fiind contrabandiştii de alcool şi ţigări. Descinderile au fost coordonate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. In total, în ambele judeţe s-au realizat 21 de percheziţii domiciliare la membrii unei reţele de contrabandă de ţigări şi alcool. În locuinţele percheziţionate, anchetatorii au găsit 400 de mii de ţigarete şi 1.800 de litri de alcool pur neaccizat, marfă ce a fost confiscată de DIICOT. Potrivit anchetatorilor, în urma descinderilor din această dimineaţă, s-a reuşit destructurarea unei grupări infracţionale ce acţiona pe raza judeţelor Buzău şi Galaţi, grupare specializată în infracţiuni de contrabandă cu ţigări şi alcool. Aceiaşi anchetatori susţin că în perioada decembrie 2010- mai 2011, grupul infracţional organizat, format din 23 persoane şi coordonat de Mihai Moldoveanu, Vasile Basalîc, Mihai Ciocîrlan şi Anton Miron au introdus pe teritoriul României, prin sustragere de la controlul vamal, diferite cantităţi de ţigări din Republica Moldova. Ulterior, marfa a fost comercializată pe raza judeţelor Buzău şi Galaţi, membrii grupării sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale către stat.   La finalul percheziţiilor de astăzi, procurorii DIICOT au instituit sechestru asigurator asupra a trei autoturisme de lux. Membrii grupării sunt audiaţi de anchetatori, care urmează să ia o serie de măsuri preventive.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.