Acasă Eveniment „Când eşti Dumnezeu pe pământ, nu tratezi cu nimeni”, spune liderul sindical...

„Când eşti Dumnezeu pe pământ, nu tratezi cu nimeni”, spune liderul sindical al profesorilor buzoieni, arătând spre ilegalităţile din şcoli

4
Ion Dobre, la ultima grev[ generală din şcolile buzoiene, martie 2010

Ruptura dintre sindicat şi patronatul din învăţământul buzoian pare să fie iremediabilă. Cel puţin aşa o arată declaraţiile din ultima vreme ale liderului Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre, în ciuda deschiderii spre dialog afişate de şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Florina Stoian.

 

„Inspectoratul Şcolar nu are mandat să „trateze” cu SÎP. Dupa modelul guvernului, aplică în teritoriu legea dupa bunul plac. Numesc directori care nu întrunesc condiţiile legale, girează ilegalităţile comise în anumite şcoli, înfiinţează şi desfiinţează posturi după normative de ei ştiute. Când eşti Dumnezeu pe pământ, cu cine şi de ce să ,,tratezi”?”, se întreabă retoric Ion Dobre, solicitat de noi să comenteze situaţia actuală a dialogului social dintre cele două părţi.

 

Florina Stoian invocă legi pe care sindicaliştii le consideră abuzive

Legat de subiect, Florina Stoian, căreia i-am cerut o replică la expunerea de motive de supărare a SÎP, ne-a declarat: „SÎP a venit cu rugămintea de a căuta o soluţie pentru o negocierea unui contract colectiv de muncă, la nivel de IŞJ. Nu este vorba că nu vrem să negociem, dar Legea 62/2011 prevede la art.129 că negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate. Posibilitatea negocierii mai este prevăzută în lege, la articolul 128, şi la nivelul unor unităţi grupate, de exemplu consorţii. Nu pot să mă erijez în reprezentantul unui grup de şcoli atâta timp cât nu IŞJ este ordonatorul de credite al acestora. Noi discutăm cu sindicatele permanent, participă la şedinţele Consiliilor de administraţie şi la toate etapele mişcării de personal. Noi nu reproşăm sindicatelor nimic, îi sprijinim şi le înţelegem frământările.”

 

Indirect, Florina Stoian face referire la o posibilă „federalizare” a formaţiunilor sindicale judeţene, aşa cum este şi SÎP, la rândul ei, parte din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Fărâmiţarea sindicatului judeţean în mici sindicate de la nivelul şcolii sau al grupurilor de şcoli este temerea principală a SÎP, din punct de vedere al unităţii mişcării sindicale. Pe acest subiect, vom reveni cu explicaţiile liderului Ion Dobre.

 

S.D.

4 COMENTARII

  1. Căpuşe e puţin spus! Omizi căci distrug tot! Nici un criteriu valoric nu este pus în operă, doar politicul. Prost da bun! adică? adică e bun dar e de-al nostru! Am citit pe http://e-didu.ro , un material despre şcoală care mă face să mă gândesc să renunţ la cariera mea.
    Mişcarea sindicală se divide datorită managerilor care sunt puşi tot politic şi datorită încadrărilor cu suplinitori care s-a făcut tot pe criterii politice. Politica şcolii nu o mai face nimeni. Unitatea didactică a personalului este anulată prin procedeul amintit. Totul e ipocrizie, minciună şi treabă de mântuială. Nimic previzibi, cuantificabil şi evaluator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error:
Exit mobile version