Sindicalismul, încotro?

Sindicalismul din învăţământul buzoian a intrat în vrie. Eşecul mitingului de ieri de la Bucureşti, adâncit de criza de susţinere locală, pune serioase probleme liderilor sindicali care, dacă mai speră să schimbe ceva înspre binele profesorilor, au de regândit raportul cu membrii cotizanţi. Doar 10% dintre profesorii buzoieni, chestionaţi până ieri în legătură cu declanşarea unei greve generale, şi-au exprimat acordul cu protestul programat pentru luna mai a.c.

Prezenţa buzoiană la miting, cu trei sferturi mai mică decât în zilele „de glorie”

Ieri, Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar (SÎP) Buzău a încărcat, într-un autocar în care au urcat şi sindicalişti din alte domenii bugetare, doar 50 de membri. Deplasarea la Bucureşti a fost cu trei sferturi mai mică decât la alte mitinguri pentru care SÎP a dat strigarea prin şcoli. În Piata Constituţiei, buzoienii au făcut joncţiunea cu cei peste 8000 de protestatari, iar restul poveştii se cunoaşte. Ce nu ştiau profesorii din Piaţa Constituţiei este că, în momentul protestului lor, senatorii PD-L din Comisia pentru învăţământ, votau un articol de lege prin care vor să oblige cadrele didactice ca, în eventualitatea declanşării grevei generale în şcoli, să asigure desfăşurarea tezelor unice pentru clasa a VIII-a şi a examenului de Bacalaureat. Lovitura este fix în plexul unei greve a profesorilor, care s-ar declanşa în perioada mai-iunie.

Jocul slab al liderilor sindicali dăunează şi politicienilor, indiferent de culoare

Reculul eşecului de la Bucureşti îşi va spune cuvântul şi asupra sondajului pe care SÎP Buzău îl face printre cadrele didactice membre. Până ieri, formaţiunea buzoiană, care strânge cotizaţiile a peste 6000 de angajaţi din reţeaua şcolară, centralizase doar 20% dintre chestionarele legate de posibilitatea unei greve generale. „Dintre acestea”, spune Ion Dobre, lider SÎP, „aproximativ 55-57 la sută sunt pentru greva generală. Foarte puţini, oricum”, sintetizează liderul. Ieri, la Bucureşti, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), la care e afiliat şi SÎP Buzău, a asumat doar la modul prezumtiv răspunderea liderilor în ce priveşte lipsa de apetit pentru protest a cadrelor didactice. Măcinaţi de neîncredere, lupte interne şi interese personale, liderii sindicali din şcoli lasă în derivă o masă foarte mare de votanţi, cărora nici politicienii, indiferent de zona din care vin, nu le mai ajung la convingeri. Iar schimbarea, nu neapărat oricare ar fi ea, vine după rezultatele de la urna de vot.

Sorin DINCO

Citeşte şi Cearta pe cotizaţie: Fondul de grevă pentru profesori, o glumă proastă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.