imagine de arhivă

Infecțiile respiratorii, malformațiile ori problemele apărute în primele zile de după naștere au stat la baza celor mai multe decese înregistrate anul acesta în rândul micuților.
Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică, Venera Acsinte, de la începutul anului, 17 copilași cu vârste între 0 și 1 ani au murit, rupând sufletul părinților lor. Cele mai multe aripi au fost frânte anul acesta din cauza infecţiilor respiratorii. Micuţii s-au îmbolnăvit pe capete iar mulţi au sfârşit înainte de vreme. În alte situaţii, mortalitatea infantilă, a avut la bază afecţiuni căpătate la naştere ori în viaţa intrauterină. Au fost cazuri în care bebeluşii au pierit chiar din cauza mamelor lor şi a stilului de viaţă nu tocmai sănătos pe care îl au în timpul sarcinii. Cel mai mare risc de deces îl au prematurii, care cântăresc puțin la naștere, mulţi dintre ei provenind din rândul mamelor care fumează în timpul sarcinii. Însă şi alimentaţia mamei în cele 9 luni de graviditate are un rol important, iar tinerele care vor să devină mame trebuie să ştie că prea multe kilograme acumulate nu sunt deloc bune.
Potrivit statisticilor, din cele 17 decese înregistrate în rândul micuților, anul acesta, cele mai multe, 12, sunt în mediul rural și doar cinci în mediul urban.
Medicii buzoieni constată însă o scădere a deceselor în rândul copilașilor în condiţiile în care 2011 a fost un an negru, cu un maxim istoric în privinţa mortalităţii infantile. Conform directorului DSP Buzău, medicul Venera Acsinte, în 2011, 33 de cazuri de mortalitate infantilă au fost semnalate în județ, 22 în mediul rural și 11 în mediul urban.
Din păcate, în spatele acestor cifre seci stau tot atâtea drame ale unor oameni care nici nu au apucat să se bucure prea mult de statutul de părinţi.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.