Hoţii de fier nu mai au nici o limită. După ce în urmă cu cîteva săptămîni, trei tineri din Buzău au distrus mai multe cabluri de semnal și telecomunicații pe calea ferată punând în pericol circulația trenurilor pe distanța Buzau-Boboc, acum un alt ‎caz atrage atenţia. Doi tineri din Nehoiu au furat în week-end mai multe piese de ‎la o volă parcată în faţa casei celui care lucra pe utilajul respectiv. Mecanicul utilajului ‎demontase motorul, carcasa şi radiatoarele volei pentru a le repara numai că ‎sâmbătă, cînd avea de gând să se ia de treabă, a constatat că mare parte din ‎piese lipsesc. Polițiștii au descoperit în scurt timp vinovații, doi tineri de 27 si 28 de ani din Nehoiu, care ‎care le-au declarat anchetatorilor că aveau de gând să ducă piesele utilajului la ‎fier vechi. Din fericire nu au mai apucat să înstrăineze bunurile sustrase care au fost inapoiate mecanicului ghinionist.

In ultima vreme numărul furturilor de fier vechi a cunoscut o crestere spectaculoasa la nivelul judetului Buzău si nu numai. De la începutul anului au fost semnalate un numar record de asemenea fapte iar Inspectoratul Județean de Poliție Buzău a demarat luna trecută o amplă acțiune de verificare a centrelor de colectare a fierului vechi cu scopul declarat de a reduce numarul acestor cazuri.

Ba mai mult, ieri, Guvernul a interzis, printr-o ordonanta de urgență,  firmelor care se ocupă cu achiziționarea de materiale feroase și neferoase să mai cumpere de la persoane fizice materiale utilizate în activitatea feroviară.

„Se interzice achiziţionarea de la persoane fizice a metalelor feroase şi neferoase şi a aliajelor acestora utilizate în activitatea feroviară, de tipul şinei de cale ferată, piese ale aparatelor de cale, contraşine, părţi componente ale instalaţiilor de siguranţa circulaţiei, cabluri de semnalizare şi telecomunicaţii feroviare, componente ale instalaţiilor de electrificare feroviare, componente ale materialului rulant şi alte asemenea”, se arată în document.

Firmele care încalcă aceste noi reguli impuse de Guvern își vor pierde autorizatia de functionare dar vor fi obligate să plateasca  și un „tarif de despăgubire” catre compania feroviară afectata pe lângă plata unor amenzi cuprinse între 20.000-40.000 lei.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.