Șase cetățeni turci proveniți din aceeași familie au protestat joi în Piața Daciei din municipiu față de decizia instanței de a-i plasa sub control judiciar după ce în luna octombrie a anului 2013 au fost arestați preventiv în urma unei ample acțiuni a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism desfășurată în mai multe județe din țară.
După ce au scăpat din arestul preventiv, cei șase cetățeni turci proprietari ai unor societăți specializate în panificație si comerț cu cereale, au fost puși sub control judiciar iar prin măsura luată ei au o serie de interdicții care îi nemulțumesc și față de care au ieșit joi în centrul municipiului.
„Am fost acuzați de terorism, dar am dovedit că nu suntem pentru că stăm în țara asta de 23 de ani și sub nici o formă nu suntem teroriști. Apoi am fost puși 11 luni sub control judiciar. Am avut interdicție de a vorbi între frați, de a vorbi cu soțiile, am avut interzis să vorbim în Turcia cu părinții pentru că mama mea era și mama fratelui meu și astfel timp de 11 luni noi nu am putut comunica cu toate că a fost inuman am respectat acest lucru. Noi avem mori și fabrici de pâine și derulam faceri între firmele noastre și cred că acest lucru a deranjat”, a declarat Merkit Ali Ekber
Cei șase cetățeni turci au decis joi să intre în greva foamei în semn de protest față de decizia autorităților de a le prelungi controlul judiciar.
Mai mult, cetățeanul turc acuză autoritățile că adevărata miză a procesului este ca firmele deținute de ei să fie scoase de pe piață.

„Interesul lor este să dispărem din piață. Noi pentru a demonstra că nu am făcut nici un fel de evaziune am solicitat o expertiză contabilă iar expertul contabil desemnat să facă expertiza este angajat director economic la Boromir care este concurentul nostru direct ori așa cea nu este posibil”, a declarat Merkit Ali Ekber.
În tot acest timp cetățenii turci acuză că societatea lor de panificație se duce încet, încet de râpă.
„Afacerile se duc încet încet de râpă. Înainte eram nr. 1 în Buzău acum nu mai știu. Dacă verificați în topurile întocmite de Camera de Comerț și Industrie firma Del San Prod era doar pe locul 1. Acum în Buzău mai avem doar câțiva angajați. Au reușit să ne termine”, a declarat Merkit Ali Erdem un alt protestatar prezent în Piața Daciei.

Patronii turci ai brutăriei de pe bulevardul Nicolae Bălcescu sunt suspectați de afaceri ilegale cu un prejudiciu estimat la aproape 18 milioane de euro.
În urma investigaţiilor a reieşit faptul că, în perioada 2009 – 2013, membrii grupării infracţionale ar fi efectuat operaţiuni de achiziţii, procesare şi comercializare ilegale de grâu, urmate de vânzarea produselor obţinute (făină, tărâţă şi produse de panificaţie), fără întocmirea de documente justificative ori prin întocmirea de acte inexacte, cu cantităţi mult diminuate faţă de cele reale vândute, în scopul eludării obligaţiilor de plată către bugetul statului.
De asemenea, în unele situaţii se întocmeau documente de intrare pentru grâul achiziţionat, în numele altor persoane fizice sau juridice decât furnizorii reali.
Astfel, „coordonatorii” grupării ar fi dispus achiziţia unor cantităţi însemnate de grâu de la diferiţi producători din judeţele Buzău, Brăila, Giurgiu, Argeş, Ilfov, Covasna, Ialomiţa, Arad.
Grâul era cumpărat cu bani încredinţaţi, fără documente justificative, conducătorilor auto angajaţi la două societăţi comerciale administrate de suspecţi (8 şoferi suspecţi), de către administratorii de cetăţenie turcă sau prin intermediul unor persoane de la compartimentul contabil al celor două firme (6 suspecţi).
De regulă, după mai multe transporturi, pentru care nu se completau documente de însoţire a mărfii, la o dată ulterioară se întocmeau astfel de documente pentru cantităţi mult diminuate faţă de cele reale achiziţionate.
Grâul era procesat la un punct de lucru al unei mori din judeţul Buzău. Surplusul de grâu pentru care nu exista întocmită notă de recepţie şi evidenţe contabile era procesat în făină, vândută în cantităţi foarte mari la diferite societăţi comerciale de profil, desfacere şi producţie de produse de panificaţie, din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Constanţa, Vaslui, Brăila, administrate tot de cetăţeni turci.
O altă cantitate de făină obţinută “la negru” era folosită pentru producerea de pâine, produse de patiserie şi cofetărie, la punctele de lucru ale firmelor administrate de suspecţi, din Buzău, Ialomiţa şi Brăila. Produsele obţinute erau, de asemenea, vândute în cea mai mare parte fără întocmirea de documente justificative la diferiţi agenţi economici din mediul urban şi rural.
Sumele de bani obţinute din vânzarea “la negru” a făinii, tărâţelor şi produselor de panificaţie erau însuşite de membrii grupării. Ulterior, banii erau expatriaţi în Turcia, Germania şi Suedia, către cetăţeni turci stabiliţi în aceste ţări, fie prin intermediul unor persoane fizice care călătoreau în Turcia, prin intermediul unor curse regulate de transport internaţional pe relaţia România-Turcia, fie prin mandate de transfer extern bancar. Astfel, în ultimii trei ani, ar fi fost expatriate aproximativ 6 milioane de euro către cetăţeni turci din afara teritoriului României.
Din investigaţii a reieşit faptul că, aproximativ 60-70% din veniturile obţinute din vânzarea făinii, tărâţelor şi produselor de panificaţie ale societăţilor incriminate nu sunt înregistrate în evidenţele contabile ale acestora.
Prejudiciul creat prin infracţiunile săvârşite este estimat la aproximativ 18 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.