Deși inițial nu a făcut parte din lista cu viitorii miniștri, vehiculată în presa centrală pe surse, Adriana Petcu, director al Direcției Apele Române Buzău Ialomița, a fost propusă de PSD să preia Ministerul Apelor și Pădurilor.

Adriana Petcu este director al Direcției Apele Române Buzău Ialomița din martie 2010, fiind instalată în funcție în vremea Guvernului Boc. La un moment dat, Petcu a intrat în atenția Agenției Naționale de Integritate, care a sesizat instanța, pe motiv de incompatibilitate.

În decembrie 2014, ANI anunța că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală de către PETCU ADRIANA, Director în cadul Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa, Jud. Buzău.

”În exerciţiul funcţiei de director, PETCU ADRIANA a semnat o adresă transmisă Administraţiei Naţionale „Apele Române” (A.N.A.R.), prin care s-a propus includerea sa în componenţa grupului de lucru al Proiectului „SIGMA FOR WATER – Identificarea problemelor şi măsurilor necesare în vederea analizei posibilităţii de refacere a zonei umede la confluenţa râului Călmăţui cu fluviul Dunărea”, în baza căreia persoana evaluată a fost încadrată în funcţia de project officer în cadrul proiectului.

Pe perioada de implementare a proiectului, PETCU ADRIANA a obţinut venituri în sumă 27.086 Lei.

Având în vedere cele de mai sus, Agentia Natională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău în vederea verificării indiciilor privind săvârsirea de către PETCU ADRIANA a infractiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, anunța ANI la momentul respectiv.

La scurt timp de la anunțul privind nominalizarea Adrianei Petcu, președintele PSD, Liviu Dragnea a declarat că aceasta a câștigat definitiv și irevocabil procesul cu ANI

„Poate e un amănunt neimportant, dar, totuşi dacă este o hotărâre definitivă şi irevocabilă, cred că este un subiect închis”, a precizat Liviu Dragnea, întrebat despre incompatibilitatea Adrianei Petcu.

Iată ce scrie pe Facebook liderul PSD Buzău despre nominalizarea  Adrianei Petcu în fruntea Ministerului Apelor și Pădurilor:

”Propunerile privind componența viitorului Guvern au fost validate astăzi în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD.

Sunt mândru că o buzoiancă de-a noastră se află chiar în prima linie a noului executiv: propunerea PSD pentru Ministerul Apelor și Pădurilor este Adriana Petcu, în prezent director al Administrației Bazinale de Apă Buzău – Ialomița. Sunt convins că doamna Petcu ne va reprezenta cu succes în viitorul Cabinet, pentru că este o persoană serioasă și muncitoare, cu o experiență de peste 30 de ani în domeniul hidrotehnic, al serviciilor de gospodărire a apelor și în managementul proiectelor de mediu.

Mâine urmează audierile în Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului, după care votul de încredere al Parlamentului! Succes tuturor!”

Liviu Dragnea a prezentat, marți,  lista cu cei propuși să facă parte din viitorul Guvern, fără nominalizările făcute de ALDE. Ulterior, şi Călin Popescu Tăriceanu a prezentat nominalizările făcute de ALDE. Astfel, Cabinetul Grindeanu va avea următoarea componenţă:

Vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale – Sevil Shhaideh

Ministrul delegat pentru Fondurile Europene – Miheala Virginia Toader 

Vicepremier, ministrul Mediului – Daniel Constantin (ALDE)

Ministerul Economiei – Alexandru Petrescu

Ministerul Afacerilor Externe – Teodor Meleşcanu (ALDE)

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene – Ana Birchall

Ministerul Afacerilor Interne – Carmen Daniela Dan

Ministerul Agriculturii – Petre Daea

Ministerul Apărării Naţionale – Gabriel Beniamin Leş

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale – Ioan Vulpescu

Ministerul Educaţiei Naţionale – Pavel Năstase

Ministerul Cercetării şi Inovării – Şerban Valeca

Ministerul Energiei – Toma Florian Petcu (ALDE)

Ministerul Finanţelor Publice – Viorel Ştefan

Ministerul Justiţiei – Florin Iordache

Ministerul Apelor şi Pădurilor – Adriana Petcu

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale – Lia Olguţa Vasilescu

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – Augustin Jianu 

Ministerul Sănătăţii – Florian Dorel Bodog

Ministerul pentru Tineret şi Sport – Marius Dunca

Ministerul Transporturilor – Răzvan Alexandru Cuc

Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social – Gabriel Petrea

Ministerul IMM-urilor si anteprenorilor – Florin Jianu

Ministerul Turismului – Mircea Titus Dobre

Ministrul delegat pentru relaţiile cu Românii de Pretutindeni – Andreea Păstîrnac

Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul – Graţiela Gavrilescu (ALDE)

Premierul desemnat va depune lista Guvernului şi programul de guvernare la Parlament, iar la ora 17.00 sunt convocate Birourile permanente reunite.

Miercuri, miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile parlamentare, între orele 8.00 şi 14.00.

Noul Executiv ar urma să depună jurământul miercuri seară, la ora 19.00, Sorin Grindeanu intenţionând ca prima şedinţă a Guvernului să fie în aceeaşi zi, la ora 21.00.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.