pacienti spital
Date îngrijorătoare ies la iveală cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale. Circa 15 la sută din populația județului Buzău suferă de boala care răpune anual mii și mii de vieți.
Potrivit statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Buzău, la finele trimestrului unu al anului curent erau în evidență 63 744 de cazuri de hipertensiune arterială: cazuri noi intrate în trimestrul unu fiind 13014, cazuri ieșite din evidență 870. Cele mai multe cazuri sunt luate în evidență în zona urbană Buzău-18.997.
În anul 2013 au fost în evidență 5315 pacienți cu hipertensiune arterială iar la sfârșitul anului numărul acestora era de 61 508. La finele anului 2014, numărul pacienților cu hipertensiune arterială era de 63.310, luându-se în evidență în cursul anului 4055 de pacienți. În 2014, rata prevalenței a fost de 13, 13 % (63 310 cazuri), mai mare față de 2013 când s-a înregistrat o prevalență de 12, 76 % (61 508)
Cele mai multe cazuri de hipertensiune arterială au fost în 2014 din mediul rural, unde au fost 2099 de noi cazuri, din care 1152 la femei, în timp ce în urban au fost 1956 de bolnavi noi. Surprinzător este că a fost diagnosticat cu hipertensiune arterială și un copil, potrivit statisticilor DSP, cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani, provenit din mediul rural. De asemenea, la categoria de vârstă 15-19 ani, apar patru bolnavi de hipertensiune arterială.
Dar, cei mai mulți bolnavi, aproape 700, care au primit în 2014 un astfel de diagnostic provin din categoria de vârstă 60-64 de ani, mai mulți pacienți provenind din rândul femeilor care trăiesc la oraș.
Presiunea arterială crescută este principalul factor de risc pentru deces şi dizabilitate la scară globală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune. Se estimează că presiunea arterială crescută a fost responsabilă pentru 9.4 milioane decese şi 162 milioane ani de viaţă pierduţi în 2010, 50% dintre bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale şi insuficienţa cardiacă (2,3), 13% dintre decese la scară globală şi peste 40% dintre decesele la persoanele cu diabet (4). Hipertensiunea este, de asemenea, un factor de risc important fetal şi maternal (5, 6). În prezent HTA a atins dimensiuni epidemice.
Presiunea sanguină crescută (de asemenea, cunoscută sub numele de presiune sanguină ridicată sau hipertensiune arterială), poate duce la atac de cord, accident vascular cerebral si alte probleme grave de sanatate. Aceasta afecteaza unul din trei adulti şi conduce la mai mult de nouă milioane de decese în întreaga lume în fiecare an. Presiunea arterială crescută poate provoca, de asemenea, insuficienta renala, orbire, ruptură a vaselor sanguine si afectare cerebrală. Multi oameni nu stiu că au hipertensiune arterială, deoarece nu este totdeauna simptomatică. Chiar dacă este usor de diagnosticat si de tratat, multi oameni nu au acces la servicii de sănătate de bază, în special în tările cu venituri mici şi medii. Soluţii pentru prevenirea Hipertensiunii arteriale : Presiunea sanguină crescută poate fi atât prevenită cât şi tratată. Controlul presiunii sanguine crescute împreună cu alti factori de ris este principala cale de a preveni infarcatul de miocard si accident vascular cerebral. Detectarea precoce este cheia; toti adultii ar trebui să îşi cunoască presiunea arterială. Riscul de a dezvolta presiune sanguină crescută poate fi minimizat prin reducerea consumului de sare , o dieta echilibrata, evitarea consumului abuziv de alcool , exercitii fizice efectuate în mod regulat , evitarea si abandonarea consumului de tutun. Pentru multi oameni, schimbarea stilului de viată este suficient pentru a controla presiunea sanguină. Pentru altii, este necesară medicatia. Există medicamente cu cost scăzut , care sunt eficient atunci când luate aşa cum au fost prescrise de medic . Este esential ca detectarea si controlul presiune sanguine crescute (masurătorile, sfaturile medicale si tratamentul), să fie cuplate cu reducerea simultană a celorlalţi factori de risc ( cum ar fi diabetul zaharat si consumul de tutun) ce cauzeaza infarct de miocard si accident vascular cerebral.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.