Au trecut doar câteva săptămânii de la fluierul final al Mondialului din Qatar, așa că până la reluarea sezonului intern și al isteriilor noastre vizavi de fotbalul de 2 lei din România, putem să facem câteva exerciții de vocabular. Sau de alfabet mai bine zis, pentru că voi încerca să vă readuc în prim plan momentele mai importante ale Cupei Mondiale folosind literele și ordinea lor firească, ceva cam ca la clasa I.

A-Nicio urmă de îndoială, clar, Argentina. Nu doar pentru că a cucerit un titlu la care râvnea de aproape 40 de ani ci și pentru modul în care a reușit să o facă. Cu forță și tărie de caracter după debutul mizerabil contra saudiților, cu un portar fenomenal la penalty-uri contra Olandei și Franței, plus un Messi dispus să își riște ultima brumă de credibilitate într-un duel peste timp cu Maradona.

B-Aici aș avea două candidate, ambele însă ca și decepții. Belgia și Brazilia. Prima slabă dar și ghinionistă (vedeți niște ratări fenomenale în jocul decisiv contra Croației) iar a doua mai dornică în a ne arăta noi stiluri de dans decât să joace. Două eșecuri fenomenale în momentul în care ambele se lăudau cu niște generații de fotbaliști fantastici.

C-Nici aici nu am semne de întrebare, e locul Croației. O națională relativ tânără, o țară cu 4-5 milioane de oameni și cu niște echipe de fotbal, handbal, baschet sau polo la care noi doar visăm. În șase participări la Mondialele de fotbal, trupa de azi a lui Modric a reușit să atingă o finală și să cucerească de două ori bronzul!

D-O literă care mie îmi spune despre dezamăgiri. Poate personale, pentru că așteptam să văd Belgia sau Danemarca măcar în faza sferturilor, Spania până în semifinale, Brazilia cu trofeul în mână. De Germania mai are rost să vorbim?

E-Ar putea fi al Ecuadorului. Cel arătat cu degetul de presa internațională cu 2-3 zile înainte de debut cp ar fi încasat deja câte 7 milioane de fiecare jucător pentru a trânti meciul contra gazdelor. Și n-au făcut-o.

F-Bineînțeles Franța. A condus ostilitățile pe parcursul fiecărui joc până în finală acolo unde, în primele 80 de minute părea că vedem UTA sau Botoșaniul. Bine, au încercat o șmecherie în meciul cu Tunisia, nu a funcționat, golul lui Griezmann a fost anulat aiurea, dar una peste alta, jos pălăria pentru franțuji care dacă Kolo Muani n-ar fi ratat singur cu portarul în prelungiri, azi erau campioni mondiali.

G-De la Germania și al doilea Mondial consecutiv din care nemții ies în faza grupelor. În 2018 le-au tras-o coreenii și mexicanii, acum a fost rândul japonezilor. Iar cele două goluri primite de la Costa Rica(o trupă care luase șapte de la Spania) au demonstrat tuturor că doar cu Neuer în poartă nu ai garanția unei apărări de bun simț.

H-E litera „haiducilor” din Comitetul Executiv al FIFA de acum vreo zece ani care au încasat șpăgi de milioane pentru atribuirea competițiilor în Rusia ori Qatar(fără a uita de Brazilia sau Africa de Sud) iar după aceea au mers(aproape toți) la pușcărie. Ei luau bani de la bogați si-i puneau în conturile proprii, că erau săraci, vai mama lor!

I-Este despre Italia. Da, o descalificată, ba chiar a doua oară la rând ai cărei comentatori de la Rai 1/Rai2 s-au întrebat cred ce cel puțin 10-15 ori în fiecare meci pe care-l difuzau/comentau dacă echipa lui Mancini au fi făcut vreo brânză  în caz că nu se făceau de râs cu Macedonia. Ei uită însă că și dacă ar fi bătut naționala lui Petrov tot nu erau la Mondiale, mai era de jucat un baraj contra Portugaliei în deplasare, deci…

J-Adică jocul prestat de echipe și perceput de lumea largă în diferite nuanțe și stiluri. Obositor , după părerea mea, în sensul că facem 1-0 apoi o frecăm până iese apă din ea. Puține, prea puține meciuri în care cei ce deschideau scorul să nu alerge să facă și 2 sau 3-0.

K-Deci am ajuns la Karim, adică Benzema. Cel mai bun jucător al planetei sezonul trecut, cu o zgârietură la picior înainte de începerea turneului e trimis acasă de antrenor să nu cumva să-i strice atmosfera în hotel. Omul nostru s-a refăcut iar pe la jumătatea competiției juca în amicalelel lui Real Madrid. Deschamp nu l-a băgat în seamă, el nu s-a și nici invitația lui Macron  nu a luat-o în seamă. băgat în seamă.

L-Mă gândesc că după un vârf minunat precum Benzema, merge și unul ruginit precum Lukaku. Ce ocazii a putu rata împotriva Croației? Bine cam în aceiași formă de cozonac joacă și la Inter Milano pe un salariu de vreo 15 milioane dar lumea chiar speră să îl vadă pe Romelu rupând plasele…

M-Nu e despre Messi, ci despre Maroc. O trupă croită pe același calapod cu al Greciei 2004, cu o apărare excelentă și un portar minunat din prima și până în ultima zi de turneu final. Cu un antrenor(Regagrui) adus de federației cu doar șase luni înainte de Qatar, băieții din Casablanca au scris istorie într-o lume închisă doar cu dueluri între europeni și sud-americani.

N-Aici aș scrie despre „nasul pe sus” al unora dintre protagoniștii Mondialului. Va aduceți aminte de pașii de cocor ai lui Rudiger care fugea pe lângă un japonez dispus să își facă sepuku ca să câștige acel balon? Sau pe brazilienii care-l învățau pe Tite dansul porumbelului? Sau pe spaniolii care pierdeau contra Japoniei ca să joace cu Marocul și nu cu Brazilia? He-heeeee….

O-Vine de la organizarea excepțională a turneului final, în ciuda tuturor criticilor despre coruperea funcționarilor FIFA, despre încălcarea drepturilor fundamentale ale omului(banderola „One Love”, consumul de bere pe stadion sau miile de muncitori morți în condiții suspecte la lucrările de infrastructură), despre cumpărarea tăcerii televiziunilor din toată lumea prin difuzarea de clipuri publicitare. Organizare de nota 10, cel puțin!

P-Aici sunt portarii cei câțiva care au pus umărul și și-au întins brațele să-și ducă echipele în faze cât mai înalte posibil. Greu de făcut ierarhii între argentinianul Martinez, croatul Livakovic sau francezul Lloris, de acord? Plus Neuer sau iranianul ori chiar japonezul.

R-Nu poate fi decât România, a cărei națională trăiește din vise și se hrănește cu speranțe. Gândiți-vă că sunt suporteri care nu au văzut încă un Mondial la care ai noștri să participe pentru că nu au vârsta necesară. Peste 4 ani în spațiul nord-american se vor împlini 28 de ani de la ultima calificare iar niște băieți de prin FRF vor pregăti deja discursurile publice despre cum va arăta naționala lui „iedi” în preliminariile următoare și tot așa.

S-Hai că la Senegal nu mă așteptam să facă vreo brânză, dar Spania? Las-o jos Luis Enrique(a și lăsat-o cu o demisie) pe aia că tu joci fotbal doar pe atac și că alții se retrag după 1-0! Voi ce-ați făcut contra Germaniei, ați băgat rezerve de 18-19 ani când aveați 1-0 și sperați să fiți egalați sau chiar bătuți de nemțălăi…

T-Vine de la „trofeul” ridicat de Messi sau de la „tupeul” aceluiași argentinian care s-a îmbrăcat arăbește pe podiumul de premiere? Sau de la faptul că ne cred pe noi „tâmpiți” că nu am înțeles că „teatrul” ala era pe bani mulți?

U-E umilința la care s-au supus zeci de mii de muncitori pentru a lucra în Qatar la pregătirea Mondialelor. Condiții de muncă infernale, condiții de cazare mizerabile, iar banii erau mai puțini decât dacă i-ar fi cerșit în orice orășel din vestul Europei

V-Vine de la victoria lui Messi în meciul să istoric cu Maradona sau din duelul ultimilor 10-15 ani cu Cristiano. O victorie în finală, chiar dacă după lovituri de departajare, logică și greu de contestat.

 

Vali MOCANU

 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.