Ambasadorul Confederației Elvețiene și președinte al Grupului Ambasadelor, Delegațiilor și al Instituțiilor Francofone din România, Jean – Hubert Lebet, și directorul de relații internaționale în cadrul Institutului Cultural Român, Ștefan Popescu, au participat, ieri, la Buzău, la ultima dintre activitățile din cadrul proiectului „Săptămâna Europeană a Democrației Locale.”
Cei doi invitați s-au adresat și plenului Consiliului Județean Buzău, abordând subiecte precum „Drepturile omului pentru comunități mai incluzive”, tema ediției din acest an a „Săptămânii Europene a Democrației Locale.”
Astfel, oficialul elvețian le-a vorbit aleșilor județeni despre modalitatea prin care țara sa a reușit, după ani de muncă, să îmbine multiculturalitatea și conviețuirea cu efecte economice pozitive.
La final, președintele Consiliului Județean, Cristi Bîgiu, le-a mulțumit oaspeților pentru vizită și și-a manifestat speranța că pe viitor relațiile de colaborare dintre Buzău și Elveția vor fi mult mai ample.
„Aceasta este Săptămâna Europeană a Democrației Locale, este un proiect al Consiliului Europei și al Congresului Consiliului Europei, un proiect din care face parte și Consiliul Județean Buzău și avem onoarea să îi avem alături pe domnul ambasador al Elveției și pe domnul Ștefan Popescu, director în cadrul Institutului Cultural Român. Sperăm ca acesta este un început și pentru o viitoare colaborare economică. Noi, deocamdată, nu avem relații de afaceri cu Elveția . Până acum la Buzău am primit vizita a trei ambasadori din Uniunea Europeană și am demarat anumite discuții pentru că până la urmă orice colaborare culturală trebuie să aibă și o urmare economică”,a declarat președintele CJ Buzău, Cristi Bîgiu.
La rândul său, oaspetele elvețian s-a declarat impresionat de oferta culturală a Buzăului.
„Este o plăcere să fiu astăzi aici la Buzău, pentru a doua oară pentru mine, grație invitației Consiliului Județean Buzău. Am discutat despre democrație locală, despre o bună politică de gestionare pentru succesul unei regiuni. Grație acestei vizite am vizitat Centrul Cultural Francofon Buzău care oferă o dimensiune culturală recunoscută la nivel național și internațional”, a apreciat Jean – Hubert Lebet.
Legat de oferta culturală a judeșului Buzău s-a arătat interesat și directorul de relații internaționale în cadrul Institutului Cultural Român. Ștefan Popescu a declarat că instituția pe care o reprezintă are nevoie de oferta culturală a orașelor precum Buzăul, pentru a avea ce promova în afara țării.
„Din punctul de vedere al Institutului Cultural Român aveam în vedere doar regiunile istorice ale României dar văd că aici, la Buzău, există și o ofertă culturală. ICR are nevoie să fie alimentat cu o ofertă culturală de către toate județele României pentru a fi prezentate în afară. Anul 2013 va fi unul important. Se discută exercițiul bugetar al Uniunii Europene 2014-2020 și Agenda Europa 2020 în care cultura, ocupă un loc important. Trebuie să depășim această concepție că a face promovare culturală a României însemană doar a prezenta câteva expoziții la Paris sau la Londra, icoane, țuică fiartă și sarmale după care nu rămâne nimic. Trebuie să ne gândim la programe care să înscrie în durată. Trebuie să atragem atenția străinătății asupra potențialului României și sper să găsim și alte modalități de cooperare județului Buzău, pentru că nu numai dumneavoastră, noi avem nevoie de dumneavoastră”, a conchis Ștefan Popescu director în cadrul Institutului Cultural Român.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.