Consiliul Judeţean Buzău, amendat cu 55.000 lei de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice pentru nereguli constatate la contractul privind vestitul Drum al Vinului.
Potrivit oficialilor ANRMAP, Consiliul Judeţean Buzău a fost amendat cu 55 de lei, Consiliul Judeţean Teleorman cu 80 de mii de lei iar Ilfovul a fost sancţionat cu 90 de mii de lei. Sancţiunile vin după ce în iunie anul acesta, Comisia Europeană a anunţat suspendarea temporară a plăţilor în valoare de 800 milioane euro în cadrul Programului Operaţional Regional gestionat de AM POR, instituţie din subordinea Ministerului Dezvoltării.
Reprezentanţii Comisiei Europene anunţau la momentul respectiv că în urma unui audit realizat în primăvara acestui an, au identificat nereguli la procedurile de achiziţii publice din fonduri europene realizate de consiliile județene Teleorman, Ilfov şi Buzău. Două luni mai târziu, ministrul Elena Udrea anunţa că în urma controalelor proprii la 124 de contracte au fost depistate 39 de contracte cu nereguli și ca s-a dispus o corecție de 180 milioane lei. La Buzău, corecţia dispusă a fost de 2 la sută dintr-un contract de 30 de mii de euro. O sumă modică, pînă la urmă, pentru un consiliu judeţean.

Amenda cea mare a venit însă acum de la ANRMAP care a sancţionat consiliile judeţene Ilfov, Teleorman şi Buzău cu o sumă totală de 215.000 lei. La Buzău, inspectorii ANRMAP au controlat opt proceduri de achiziție publică la contractul privind Drumul Vinului. In urma verificărilor, agenții au constatat că instituţia buzoiană a încălcat legislația și a atribuit contracte unor agenți economici care în procedura de licitatie au propus prețuri sub baremul de 85% din valoarea estimată fără a cere lămuriri. De asemenea, ANRMAP a determinat că Consiliul Judeţean a atribuit un contract prin negociere directa pentru care trebuia să fie organizată licitație.
Mai exact, o amendă de 10.000 de lei a fost acordată Consiliului Județean Buzău pentru atribuirea contractului de management al proiectului firmelor S.C. ELITE CONSULTING S.R.L București și S.C. STAFF EXPERT S.R.L București cu un preț prea mic față de valoare estimată prin proiect pentru contractul de management iar comisia de evaluare nu a solicitat clarificări suplimentare cu privire la costul ce reprezenta doar 36,57% din prețul estimat.
O altă sancțiune în valoare de 10.000 de lei a fost acordată pentru aceeași neregulă în acordarea unui contract de execuție de lucrări către operatorul economic S.C. SOROCAM S.R.L București, care a avut o ofertă de doar 51,60% din valoarea estimată. În fine, cea mai mare amendă în cuantum de 35.000 de lei a fost acordată pentru un contract de lucrări suplimentare acordat prin atribuire directă asocierii dintre S.C. SOROCAM S.R.L. București și S.C. CF GRUP COLAS S.A. Iași în valoare de 3.165.194,93 lei, fără T.V.A.

Până aici, torul pare clar. Dar surpriză! Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu spune că instituţia pe care o conduce nu are nici o amendă de plătit. Şeful miniparlamentului judeţean buzoian susţine că a atacat în instanţă decizia ANRMAP şi a avut câştig de cauză, drept pentru care nu trebuie să dea nici un ban.

Varianta este negată însă de reprezentanţii ANRMAP care admit faptul că miniparlamentul judeţean buzoian a atacat procesele verbale cu sancţiunile date pentru neregulile găsite la licitaţia pentru Drumul Vinului, însă Consiliul Judeţean Buzău nu putea avea câştig de cauză din moment ce instanța a stabilit termene de judecată în ianuarie și respectiv februarie, anul viitor.

În cazul în care Consiliul Judeţean va pierde în instanţă procesul intentat ANRMAP prin care contestă sancţiunile date, amenzile vor fi platite din bugetul judeţean.

Ciprian STERIAN

Cristina DINULESCU

Vezi aici:
Raportul de Control al ANRMAP
Termenul acordat în primul proces
Termenul acordat în cel de-al doilea proces

2 COMENTARII

 1. Domnilor reporteri, Ciprian STERIAN si Cristrina DINULESCU, ati omis in reportajul („ancheta”) dvs.sa precizati sursa banilor pentru aceste amenzi.
  Ati putea, v-as ruga, sa faceti o „adenda” , in mod public, privind documentarea acestei stiri?
  S-au, mult mai concis, locuitorii judetului buzau au informatii pertinente privind provenienta sumele pentru plata acestor amenzi?
  Multumesc anticipat.

 2. Multumesc si felicitari pentru faptul ca nu ati neglijat continutul in favoarea formei.
  Exemplu: „S-au, mult mai concis, ….” , in loc de : „Sau, mult mai concis,…”
  ” …., locuitorii judetului buzau, …”, in loc de:”…, locuitorii judetului Buzau, …”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.