Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, aflat la Buzău la inaugurarea Pavilionului pentru pregătire integrată Matei Basarab din cadrul Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen, a făcut un apel la armistițiu politic și unitate pentru ca România să treacă de evaluările care se desfășoară în prezent pentru ca de la 1 ianuarie să devină membru cu drepturi depline Schengen.

„Fac un apel de aici de la Buzău la armistițiu politic este timpul ca toate forțele politice să dovedească unitate pe acest dosar major pentru România. Sunt momente când nu trebuie să ratăm șansa istorică a României și să dovedim maturitate politică și consens pentru că dosarul Schengen nu este pe persoană fizică ci este al României și nu trebuie virusat politic. După realizarea acestui obiectiv putem relua toate disputele politice și eu personal sunt dispus să intru în toate malaxoarele diversiunilor politice doar ca România să fie stat membru Schengen de la 1 Ianuarie 2023”, a spus ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode.

Lucian Bode a participat, luni, la inaugurarea unui pavilion pentru pregătire integrată în cadrul Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen. Ministrul a declarat că a ales să vină la Buzău la inaugurarea facilității unde se vor pregăti viitori angajați ai statului pentru a da un semnal de unitate în aceste zile în care experți ai statelor Schengen se află în România pentru întocmirea unui raport de evaluare de care depinde aderarea țării noastre la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2023.

„Mă bucur și eu să particip astăzi la inaugurarea acestui nou pavilion pentru pregătire integrată Neagoe Basarab. Pavilionul inaugurat astăzi va îmbunătăți condițiile asigurate cursanților Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen, o structură nu foarte cunoscută publicului larg dar extrem de importantă în arhitectura organizațională a Ministerului Afacerilor Interne. Acest centru de perfecționare este un adevărat laborator de pregătire profesională și mă bucur că este pus în valoare prin această nouă investiție. Pavilionul pentru Pregătirea integrată va oferi condiții moderne tuturor cursanților centrului și un cadru pentru derularea activităților de pregătire integrat. Există posibilitatea amenajării unui poligon de tragere virtuală. Avem aici o sală de specialitate multimodală, un laborator de informatică, un amfiteatru cu o capacitate foarte mare, peste o sută optzeci de locuri, facilități pentru asigurarea traducerilor simultane și o cameră de proiecție. Performanța se obține cu implicare și efort, efort care include preocuparea constantă pentru dezvoltarea instituțională, susținută de o viziune coerentă și investiții inteligente. De acest centru nu beneficiază doar angajații Ministerului Afacerilor Interne ci mai sunt beneficiari ai acestei expertize Serviciul Român de Informații, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanțelor, Ministerul Public, Ministerul Justiției, Polițiile locale și chiar personalul din cadrul Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova. Așadar, acest centru este un important furnizor de competențe”, a spus Lucian Bode în discursul susținut în fața instructorilor Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen.

De asemenea, ministrul le-a transmis angajaților centrului de la Buzău că are încredere în pregătirea pe care o oferă: „Am încredere că echipa de aici, împreună cu toți cei implicați în funcționarea acestui centru, știu foarte bine ce au de făcut și vor face treabă bună în continuare, mai ales în contextul actual în care ne pregătim să devenim membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen.”

Nu  în ultimul rând, ministrul Afacerilor Interne a subliniat faptul aderarea la Schengen este o prioritate pentru țara noastră și că Româniși-a îndeplinit toate obligațiile încă din 2011 și cu toate acestea nici azi  nu se bucură de dreptul de a călători fără controale.

„Aderarea la spațiul Schengen este o prioritate pentru România. România a rămas pe deplin angajată în aplicarea tuturor obligațiilor legislative care decurg din actul Schengen, ceea ce a necesitat eforturi constante, investiții semnificative, precum cea pe care o inaugurăm în toată această perioadă.  România a fost un susținător puternic al consolidării spațiului Schengen.
Nu există nici un dubiu că România a acționat exemplar și își va dovedi solidaritatea și angajamentul pentru Uniunea Europeană în toți acești ani, culminând cu acțiunile exemplare din ultimul an în gestionarea crizei umanitare și de securitate din Ucraina. România nu numai că îndeplinește în continuare cerințele tehnice privind apartenența sa la spațiul Schengen, ci a continuat să se raporteze proactiv la evoluțiile înregistrate în tot acest interval de timp.  Trebuie să existe un echilibru între obligațiile pe care și le asumă fiecare stat membru al Uniunii Europene și drepturile de care beneficiază. România își asuma toate obligațiile, dar nici astăzi, la mai mult de 10 ani de la încheierea evaluărilor, cetățenii români nu se bucură de dreptul de a călători fără controale. Aș vrea să subliniez că o eventuală amânare a luării unei decizii în timpul Președinției Croate a Consiliului Uniunii Europene ar avea efecte nefaste și greu de contabilizat, culminând cu amplificarea curentului eurosceptic și în România. Acum este momentul să punem punct acestui proces început cu mulți ani în urmă”, a spus Lucian Bode.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.