Calendar_2014

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei avertizează enoriașii în legătură cu posibilitatea apariției pe piață a calendarelor bisericești contrafăcute. Așa cum s-a mai întâmplat în anii precedenţi, mulţi creştini de bună credinţă au fost induşi în eroare, oferindu-li-se calendare aşa-zis „ortodoxe” care conţineau numeroase date şi informaţii liturgice ori tipiconale greşite.

„Recomandăm achiziţionarea calendarelor creştin-ortodoxe numai de la pangarele parohiilor şi mănăstirilor, de la magazinele de obiecte şi cărţi bisericeşti ale Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, precum şi de la standul mobil, experimental, din centrul municipiului Buzău, întrucât Eparhia noastră nu are un spaţiu în zonă cu această destinaţie.

Biserica Ortodoxă Română, în conformitate cu Legea nr. 103/1992, are dreptul exclusiv de tipărire şi de comercializare a calendarelor ortodoxe şi nu a dat niciunei persoane fizice sau juridice acordul pentru producerea şi comercializarea acestora”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei..

 

La Editura Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a apărut calendarul creştin-ortodox pentru anul 2014, în patru formate: tip foaie (de perete), tip agendă de buzunar (carneţel), de perete cu spiră metalică şi spiralat de birou. Toate modelele sunt ilustrate cu icoane care evidenţiază pe Sfinţii Martiri Brâncoveni (întrucât, în anul 2014, se împlinesc 300 de ani de la martirizarea acestora), praznice împărăteşti, icoane corelate cu textele evanghelice din unele duminici şi cu Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) în Patriarhia Română.

La fel ca în anii anteriori, sunt redate printr-o grafică deosebită sărbătorile şi sfinţii fiecărei zile, precum şi o serie de informaţii utile: zilele de post şi posturile de peste an; zilele în care nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie (aliturgice); zilele în care nu se fac nunţi (în anii 2014 şi 2015); zile şi date importante; sărbătorile bisericeşti naţionale; zilele şi sărbătorile legale în care nu se lucrează.

Calendarul agendă a fost conceput într-o variantă nouă, având un format mult mai practic (12×8 cm), însemnările tipiconale din zilele de duminică, necesare, îndeosebi, slujitorilor Sfintei noastre Biserici, fiind evidenţiate separat.

Un alt element de noutate îl reprezintă preţurile calendarelor. Cu excepţia celui de perete (foaie), comercializat cu 5,00 lei/ex., conform hotărârii Sfântului Sinod, preţurile de vânzare sunt mai mici decât în anul precedent: de perete cu spiră metalică – 10,00 lei/ex. (mai ieftin cu 5,00 lei); spiralat de birou – 8,00 lei/ex. (mai ieftin cu 2,00 lei); agendă – 7,00 lei/ex. (mai ieftin cu 3,00 lei).

O parte considerabilă din banii încasaţi ca urmare a comercializării calendarelor se va folosi pentru activităţi social-filantropice şi pentru repararea unor obiective eclesiale cu valoare de patrimoniu.

Calendarul creştin-ortodox pentru anul 2014 a fost elaborat de o comisie specială a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi aprobat de către acesta din urmă, garantându-se, astfel, corectitudinea datelor oferite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.