Încep să apară primii vinovați după incendiul produs ieri la cisterna cu propan.
În primul rând, poliţiştii au întocmit dosar pentru distrugere din culpă. Cercetările îi vizează atât pe şoferul cisternei care a luat foc cât şi pe reprezentantul service-ului unde se făceau reparaţiile.
„A fost întocmit dosar penal sub aspectul infracțiunii de distrugere din culpă. La acest moment sunt vizați atât șoferul autocisternei cât și proprietarul service-ului unde se efectua reparația”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Buzău, comisarul Florina Crucianu.
La rândul lor, pompierii şi-au terminat ancheta după incendiul de ieri care se putea transforma în orice moment într-o tragedie similară celei din primăvara lui 2004 de la Mihăileşti. Anchetatorii acuză de neglijenţă atât şoferul cisternei cât şi pe lucrătorii de la service-ul unde se făcea reparaţia autovehiculului. În primul rând, a ieşit la iveală că cisterna pe care şoferul o adusese la reparat pierdea gaz pe la supapa de evacuare a combustibilului. Fusese reparată o dată săptămâna trecută dar defecțiunea nu se rezolvase și ieri a fost adusă pentru o a doua intervenţie. În mod normal, la verificare, cisterna ar fi trebuit să fie încărcată cu gaz ori lichid inert şi nicidecum cu propan, o substanţă inflamabilă. Cu toate astea cei vinovați încearcă să explice prezenţa propanului în cisternă prin aceea că gazul ar fi fost păstrat pentru a face probe la instalaţia cisternei.

În plus de asta, în momentul în care angajaţii service-ului şi şoferul făceau aceste probe, în apropierea cisternei se afla o aerotermă care a dus la aprinderea propanului degajat în atmosferă. A fost vorba în acel moment de o aprindere rapidă percepută ca o explozie. Ulterior, riscul unei explozii cu efecte pe o suprafaţă de până la 200 de metri a fost extrem de mare.
„S-a stabilit că izbucnirea incendiului a fost precedată de o răbufnire și nu de o explozie. Cisterna a ajuns ieri dimineață la operatorul economic buzoian pentru reparații la instalație având pierderi de gaz. În timp ce se efectuau verificări la instalația de livrare a gazului și se făcea transvazarea dintr-o cisternă în alta au apărut scurgeri de propan pe la furtunul de recirculare. Acestea au fost aspirate de un convector ce asigura încălzirea unei incinte aflată în apropierea cisternei. A urmat aprinderea scurgerilor de gaz propan și propagarea flăcărilor prin perna de gaz la cisternă. Nu au fost respectate normele de apărare împotriva incendiilor specifice activității de transport substanțe periculoase prin introducerea autocisternei în service fără inertizarea recipientului de propan”, a precizat, în această dimineaţă, comandantul ISU Buzău, Dănuț Nicolae.

Ca urmare a nerespectării acestor reguli pompierii au dat şi primele sancţiuni. Atât proprietarul autocisternei cât și firma care deține service-ul de la ieșirea din oraș au fost sancționaţi cu câte 5.000 de lei fiecare.
Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.