AFIS - aurul si argintul antic al Romaniei
Muzeul Județean Buzău va găzdui găzdui în perioada 23 septembrie – 1 noiembrie 2015, un eveniment cultural de excepție reprezentat de expoziția itinerantă Aurul si argintul antic al României. Evenimentul marchează totodată redeschiderea parțială a instituției culturale buzoiene după renovarea cu fonduri europene. Cu ocazia acestui important eveniment, Muzeul Județean Buzău redeschide expoziția de artă unde vor putea fi admirate exponate de excepție din patrimoniul Muzeului Județean Buzău, reprezentate de pictură, ceramică decorativă, lucrări din bronz, marmură, piatră, lemn, sticlă și albume de artă.

De asemenea buzoienii vor putea admira în cadrul unei expoziții temporare, 3 tezaure monetare din argint și un depozit de piese preistorice din bronz descoperite recent pe teritoriul județului Buzău.

Expoziția prezintă peste 1000 de piese arheologice din aur și argint descoperite pe teritoriul României, acoperind o perioadă istorică de peste 5000 de ani, cuprinsă între Eneolitic (4500-3500 a. Chr.) şi Antichitatea Târzie (sec. VII p. Chr.). Vor fi expuse podoabe, accesorii vestimentare, arme de paradă, veselă de ceremonie și monede, multe dintre aceste piese constituind adevărate capodopere artistice unice la nivel mondial. Amintim aici celebrul tezaur de la Pietroasele ”Cloșca cu puii de aur” care va fi expus pentru prima dată la Buzău în varianta originală sau impresionantele brățări dacice din aur descoperite în Munții Orăștiei.
Muzeul Județean Buzău participă cu 27 de piese din aur și argint dintre care remarcăm tezaurul monetar de la Cârlomănești-Cetățuia, diadema din aur de la Gheraseni, precum și câteva piese descoperite în necropolele de la Cârlomănești-Arman și Pietroasele.
Este pentru prima dată când publicul buzoian, are posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre- și protoistorice sau de epocă antică din colecțiile muzeale din țară. Până în prezent, în afară de instituția organizatoare (Muzeul Național de Istorie a României), expoziția a mai fost găzduită de muzeele din Timișoara, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Alba Iulia și Sfântu Gheorghe, adunând peste 85 000 de vizitatori.
Vernisajul expoziției Aurul și Argintul antic al României va avea loc la sediul reabilitat al Muzeului Județean Buzău, Bd. Nicolae Bălcescu, nr. 50, mun. Buzău, ora. 12.00.
Tarife:
– preț bilet întreg – 6 lei/persoană;
– preț bilet grupuri organizate (minim 10 persoane) – 3 lei/persoană;
– preț bilet elev și studenți, individual și/sau în grupuri – 1,5 lei/persoană;
– taxă foto – 20 lei/ persoană;
– taxă filmare – 30 lei/ persoană;
Persoanele cu dizabilități și pensionarii au acces gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.