Consum record de apă pentru un buzoian ce locuiește pe strada Republicii din municipiul Buzău. Asta ai fi tentat să crezi, la prima vedere, dacă asculți pățania lui Mihăiță Sandu, un buzoian care locuiește într-o casă din apropierea Spitalului CFR din Buzău. Compania de Apă Buzău i-a facturat bărbatului, pe luna iulie, nu mai puțin de 511 metri cubi de apă. Nu trebuie să fii cine știe ce expert ca să îți dai seama că, în mod normal, acest lucru nu se poate întâmpla, practic să se înregistreze în decurs de o lună un consum de 511 metri cubi într-o gospodărie. Și, totuși, în urma citirii apometrului, bărbatul este bun de plată. Cantitatea de 511.000 de litri de apă apare înregistrată de contorul din gospodăria omului, iar în urma verificărilor făcute asupra instalației, nu există îndicii că ar fi defecțiuni. Omul a mers la Compania de Apă să se plângă că în ultima lună are facturat un volum uriaș de apă, însă reprezentanții societății spun că buzoianul e bun de plată. Ba mai mult, reprezentanții societății lasă să se înțeleagă că la această situație s-a ajuns după ce omul în cauză a declarat în fals, ani la rând, un consum mai mic de apă.
La finalul lunii iulie, o echipă a Companiei de Apă Buzău a mers la locuința bărbatului pentru a-i înlocui vechiul apometru, montat în anul 2005, cu unul nou, care poate fi citit de la distanță. Înlocuirea aparatului s-a făcut în baza unui proces verbal iar bărbatul a luat la cunoștință indexul aparatului folosit la măsurarea consumului de apă. Câteva zile mai târziu, Cmpania de Apă a emis o factură pentru plata a 511 metri cubi de apă cât reprezenta diferența dintre indexul din luna precedentă și cel citit la schimbarea apometrului.
Acum, proprietarul de pe strada Republicii este foarte revoltat că a ajuns să fie dator la Compania de Apă aproape 30 de milioane de lei vechi, sumă foarte mare în condițiile în care o familie plătește lunar pentru apa consumată câtreva sute de mii de lei vechi. Reprezentanții Companiei de Apă au luat act de nemulțumirea bărbatului însă spun că, cel mai probabil, acesta va trebui să plătească factura, pentru că atât arată apometrul că a consumat. Cum a fost posibil ca într-o gpospodărie în care trăiesc patru suflete să se consume o așa cantitate de apă, au descoperit relativ repede angajații Companiei de Apă. Consultând istoricul plăților abonatului, respectiv ultimii doi ani, s-a constatat că, proprietarul, probabil, cu bună știință, în ideea de a nu plăti toată apa consumată, declara la sfârșit de lună cantitatea care îi convenea. În acest fel, pe toată durata anului 2008, bărbatul nu a plătit decât 20 de metri cubi de apă. Aceasta în condițiile în care gospodăriile care nu sunt contorizate trebuie să plătească lunar, echivalentul a 6 metri cubi de apă de persoană.
”Intr-adevăr, 511 metri cubi de apă reprezintă un consum destul de mare însă, bănuim că acest consum este acumulat pe perioada ultimilor 6 ani. Pentru a nu ne antepronunța, propunem efectuarea unei expertize metrologice iar dacă se va constata că aparatul prezintă defecțiuni vom proceda în consecință. Dacă se va constata că aparatul este defect, costul expertizei va fi suportat de Compania de Apă iar, în caz contrar, costurile îi vor fi imputate abonatului. Vom vedea ce se va constata la verificări, însă, nu cred că este posibil ca într-un an o familie să consume doar 20 de metri cubi de apă”, a precizat Constantin Știrbu, director de producție în cadrul Companiei de Apă Buzău.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.