Inspector general în Ministerul Educaţiei, Sorin Trocaru controlează centrele de examen (foto: sabaoani.ro)

[Actualizare 2] – După o oră de la ieşirea din săli, se conturează deja o imagine a „dezastrului”. Recordul de eliminaţi doar dintr-o singură probă este dublat de confuziile mari pe care candidaţii le-au făcut pe subiectul 3 de la Limba şi literatura română, ceea ce va fi decisiv în departajarea candidaţilor la diplomă. La ieşirea din săli, mulţi dintre ei se întrebau dacă Ştefan „Gheorghidiul”, personajul din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu, „o fi fost bun”. Confuzia s-a produs din cauza existenţei, în cerinţă, a trei autori: I.L. Caragiale, Camil Petrescu şi Marin Sorescu, din a căror operă dramatică (piese de teatru/ dramaturgie) aveau de caracterizat, la alegere, un personaj. Încurcând, din neştiinţă sau din cauza emoţiilor, textele, candidaţii au scris ce şi cât au apucat, caz în care, conform regulamentelor, tratarea din paginile de examen nu este punctată. „Cred că mulţi au greşit ca mine”, ne-a spus un candidat. „Totuşi, am scris ceva. Poate am bafta să dau peste nişte corectori indulgenţi…”

Click pe link pentru subiecte: link

Proba la Română este grea şi din alt punct de vedere. La subiectul 1, obişnuiţi cu exerciţiile de la clasă pe textele poetice care făceau majoritatea covârşitoare a modelelor de pregătire, absolvenţii de liceu au avut surpriza unui text în proză, mai puţin familiar. Este prima sesiune de Bacalaureat de după Revoluţie care nu a cuprins niciun subiect pe texte poetice/genul liric, iar acest lucru poate fi contestabil, având în vedere proporţia deloc de neglijat a poeziei în programa de liceu. Vom reveni.

[Actualizare 1] – Până la ora 11:45, trei candidaţi la diploma de Bacalaureat au fost eliminaţi din sălile de examen. Unul de la Berca şi alţi doi de la Colegiul Agricol. Florina Stoian: „Au fost prinşi cu copiuţe şi supraveghetorii i-au eliminat imediat”. Conform regulamentului, eliminaţii nu au voie să se mai înscrie la Bacalaureat decât după doi ani. Vom reveni.

Două forumuri de discuţii de pe Internet au lansat, imediat după ce plicurile cu subiectele de la proba scrisă a Bacalaureatului au fost desigilate, zvonuri legate de varianta 5, extrasă de Ministerul Educaţiei. Astfel, nici nu începuse rezolvarea subiectelor că, pe Internet, se discuta despre posibilele cerinţe, zvonurile confirmându-se după ora 10.00 şi întărind convingerea unora că subiectele au fost ştiute, fraudulos, înainte de intrarea în examen.

 

Astfel, şi sursele noastre confirmă că, la primul subiect, a picat un fragment din romanul „Nuntă în cer”, de Mircea Eliade; la al doilea subiect, de argumentare a unei opinii personale, s-a extras un ciatat din Nichita Stănescu, despre cunoaşterea de sine: „A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă”; la al treilea subiect, s-a cerut prezentarea particularităţilor de construcţie a personajului din textul dramatic, cu aplicare, la alegere, pe un text studiat din I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.

 

În prezent, prin centrele de examen din Buzău, Florina Stoian, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău îl însoţeşte pe Sorin Trocaru, inspector general în Ministerul Educaţiei, într-un tur de control al sălilor şi comisiilor de Bacalaureat. Trebuie spus că, în câteva dintre sălile de examen ale fiecărui centru, au fost instalate camere video legate la calculator, care înregistrează, atât cât le permite unghiul de acoperire şi calitatea, „mut”, ce se întâmplă în săli. Proba ar urma să se încheie după ora 12.00, moment din care lucrările sunt trimise spre centrele de corectare. Vom reveni.

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.