Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate atrag atenția asupra bugetului insuficient destinat bolnavilor de TBC. Semnalul de alarmă a fost tras ieri la Colegiul Prefectural de Simona Anghel, directorul Direcției de Relații Contractuale din cadrul CJAS Buzău care a declarat că banii pentru această categorie de bolnavi nu vor ajunge până la finele anului. Conform sursei citate, pe primele trei trimestre ale anului curent, circa 420 de bolnavi de tuberculoză au fost tratați în spitalele din județul Buzău, costul mediu pentru tratamentul unui singur pacient cu această boală fiind de 278, 83 lei. Potrivit lui Anghel, banii derulați prin acest program de sănătate sunt aproape epuizați, astfel că, în orice moment s-ar putea sista eliberarea medicamentelor destinate tratării bolnavilor de TBC.
Și în cazul celorlalte boli care se tratează prin programele naționale de sănătate cheltuielile pe primele trei trimestre ale anului au fost destul de mari. Astfel, de la începutul anului, de SIDA s-au tratat la Buzău 70 de persoane, costul mediu per bolnav ridicându-se la 15.900 de lei. Pentru diverse forme de cancer au primit medicație 1223 de buzoieni cu un cost mediu per bolnav de 5550 de lei iar pentru diabet zaharat au beneficiat de tratament, în primele trei trimestre din 2011, aproape 10.000 de bolnavi între care și 38 de copii.
La aceste boli se adaugă și afecțiunile rare pentru care tratamentul este mult mai costisitor. Astfel, de la începutul anului, la Buzău au primit tratament 4 bolnavi de hemofilie, costul mediu al medicamentelor pentru un astfel de suferind fiind de 7900 de lei. Trei copii diagnosticați cu mucoviscidoză, o boală ereditară extrem de rară, au beneficiat de tratament, fiecare în cuantum de 27.000 de lei în timp ce 7 buzoieni s-au tratat de scleroză laterală amitrofică, costul mediu per bolnav fiind de aproape 3000 de lei.
Costuri și mai mari au fost pentru buzoienii care au suferit un transplant și care trebuie să beneficieze în continuare de tratament, într-o astfel de situație aflându-se 51 de persoane cu un cost mediu de tratament pe primele trei trimestre estimat la 16.400 per pacient.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.