Două cutii cu lapte praf de căciuliță. Atât vor primi luna aceasta bebelușii din județul Buzău care nu pot fi alăptați de mamele lor, din motive medicale. Două cutii cu lapte praf înseamnă practic cam cât consumă un bebeluș în circa o săptămână și jumătate. De restul vor trebui să se preocupe părinții pentru că stocul de alimente destinate nou-născuților este aproape finalizat.
În acest moment, Direcția de Sănătate Publică nu mai dispune decât de 700 de kilograme de lapte praf, cantitate care nu acoperă nici măcar o treime din necesarul lunar pentru toți cei peste 1050 de bebeluși beneficiari. În martie, de exemplu, la 1063 de micuți s-a distribuit o cantitate totală de 2500 de kilograme de lapte praf.
Luna aceasta, pentru a împărţi cele 700 de kilograme de lapte praf celor peste 1050 de bebeluşi care nu pot fi alăptaţi de mamele lor, autorităţile medicale au luat decizia de a împărţi produsul, în mod egal, tuturor beneficiarilor. Iar asta înseamnă că luna aceasta fiecare bebeluş va primi doar doar cutii de lapte praf, necesarul pentru cel mult o săptămînă şi jumătate.
Și mai îngrijorător este că această criză a laptelului praf ar putea să dureze mult și bine. Achiziția produsului destinat bebelușilor este tergiversată la nivelul Ministerului Sănătății, acolo unde are loc licitația națională pentru desemnarea firmei prin care să se cumpere laptele praf distribuit, apoi, prin primării copiilor care nu pot fi alătați pe cale naturală.
De circa două luni de zile, se tot încearcă adjudecarea câștigătorului licitației, însă din cauza contestațiilor care nu se mai termină, procesul nu a putut fi finalizat. Și nici nu sunt semne că situația s-ar remedia în săptămânile următoare. Deși optimist directorul DSP Buzău, medicul Venera Acsinte recunoaște că nu există, în acest moment, nici o precizare clară de la Ministerul Sănătății privind momentul în care stocul de lapte praf va fi completat.
Asta înseamnă că în mai, bebeluşii din Buzău ar putea să nu primească nici măcar cele două cutii care le vor fi distribuite luna aceasta iar părinții vor trebui să scoată bani din buzunar pentru a cumpăra produsul de care micuții lor ar trebui să beneficieze gratuit.
Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.