Statistici înfiorătoare date publicității de Direcția Județeană de Sănătate Publică. Circa 9000 de buzoieni sunt în evidențe cu afecțiuni oncologice. Cifrele sunt cu mult în creștere de la an la an. De pildă, potrivit raportului GLOBOCAN 2015, în România anul trecut au fost înregistrate 81.306 cazuri noi de cancer, cu peste 2500 mai multe comparativ cu raportul din 2012, iar trendul ascendent se înregistrează, din păcate, și la nivelul județului Buzău. Mediul, expunerea la stres, fumatul sau contactul cu anumite chimicale sunt câteva dintre cauzele acestei boli nemiloase. În județul Buzău, la finele anului trecut erau rămași în evidențe 8670 de persoane diagnosticate cu cancer. Analizele specialiștilor arată că nemiloasa boală face mai multe victime în mediul rural și în rândul femeilor. Astfel, din cele 8670 de cazuri de cancer înregistrate la finele lui 2015, 5008 erau din mediul rural. Din același total, de 8670 de cazuri, 5188 de bolnavi sunt femei.
De departe, cancerul de sân este cel mai frecvent în rândul bolnavilor cu afecțiuni oncologice din Buzău. Numai în 2015, 149 de femei din Buzău au primit crudul diagnostic, la finele anului fiind în evidențe 1454 de buzoience care luptă cu cancerul de sân.
Următorul pe listă este cancerul de piele cu 42 de cazuri noi în 2015 și cu un total de 1147 de bolnavi la finele lui 2015, urmat de cancerul de col uterin cu 71 de cazuri noi în 2015, și cu un total de 933 de bolnave. Cancerul colorectal a făcut de asemenea numeroase victime în 2015 când s-au înregistrat 199 de cazuri noi, total bolnavilor rămași în evidențe fiind de 860.
Și mai înfiorător este că anual pierd lupta cu boala sute de bolnavi, din evidențe reieșind că cele mai virulente forme ale afecțiunii oncologice sunt cele care atacă ficatul, cancerul colorectal și cel al vezicii urinare, acestea fiind cele care au ucis cei mai mulți buzoieni în ultimul an.
Și ca și cum nu ar fi de ajuns că boala i-a lovit, bolnavii de cancer se mai confruntă cu o problemă. La Spitalul Județean Buzău, în secția de Oncologie lucrează un singur medic specialist cu normă întreagă, în timp ce un al doilea este cu jumătate de normă. Prea puțin în raport cu miile de bolnavi de cancer care lunar au nevoie de analize, consult medical, rețete și tratamente care să le lungească viața și să-i scape de dureri.

1 COMENTARIU

  1. […] Statistici înfiorătoare date publicității de Direcția Județeană de Sănătate Publică. Circa 9000 de buzoieni sunt în evidențe cu afecțiuni oncologice. Cifrele sunt cu mult în creștere de la an la an. De pildă, potrivit raportului GLOBOCAN 2015, în România anul trecut au fost înregistrate 81.306 cazuri noi de cancer, cu peste 2500 mai multe comparativ cu raportul din 2012, iar trendul ascendent se înregistrează, din păcate, și la nivelul județului Buzău. Mediul, expunerea la stres, fumatul sau contactul cu anumite chimicale sunt câteva dintre cauzele acestei boli nemiloase. În județul Buzău, la finele anului trecut erau rămași în evidențe 8670 Sursă știre […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.